BREAKING NEWSSĂNĂTATEULTIMA ORĂ

Spitalul Județean Suceava va ataca decizia Judecătoriei în cazul uciderii din culpă a trei copii în 2016

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, dr. Dan Teodorovici, a anunțat că soluția Judecătoriei Suceava prin care unitatea spitalicească a fost condamnată penal la o amendă de 1.260.000 de lei va fi atacată la instanța superioară. Purtătorul de cuvânt al spitalului județean nu a oferit mai multe detalii, ci doar a răspuns afirmativ la o întrebare expres adresată pe această temă, în condițiile în care hotărârea Judecătoriei Suceava nu este definitivă și, prin urmare, poate fi atacată de părți.

Trei bebeluși au muirit în spital cu șapte ani în urmă din cauza unor infecții nosocomiale, instanța suceveană a decis după aproape doi ani și jumătate de la începerea procesului să dea amenzi penale de 1.260.000 de lei, aproximativ 253.000 de euro, precum și să dispună plata de daune morale în valoare totală de 650.000 de euro părinților și surorii unuia dintre cei trei copilași.

A fost o primă sentință privind celebrul caz al celor trei bebeluși morți în 2016 după ce au contractat infecții nosocomiale în spitalul sucevean, la mai bine șapte ani de la decesul celor trei copii – doi în luna februarie 2016 și un al treilea în luna august a lui 2016 – iar facem precizarea că a durat vreo cinci ani numai până să fie finalizat dosarul. Mai exact, cu expertize făcute la IML, Institutul „Cantacuzino” și confirmându-se că infecțiile au fost în spital, la coloana de apă, abia în iunie 2021, Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a finalizat și trimis în instanță dosarul celor trei bebeluși morți în 2016. Amenda penală pe care SCJU a primit-o a fost calculată de Judecătoria Suceava la suma de 1.260.000 de lei, înmulțindu-se 280 de zile de amendă cu 4.500 de lei.

Şi fiindcă părinții și sora unuia dintre copiii care s-au născut sănătoși în februarie 2016 și a murit ca urmare a unor infecții cu trei germeni s-au constituit trei părți civile în acel dosar, instanța a decis să oblige spitalul să plătească familiei Manea suma de 650 de mii de euro: 500.000 pentru părinții micuțului iar 150.000 pentru sora acestuia.

Cei care au descoperit că sursa de contaminare cu Pseudomonas aeruginosa este coloana de apă sunt cei de la DSP Suceava. Singurele probe care au ajuns la Institutul „Cantacuzino” spre analiză au fost cele recoltate de către inspectorii Direcției de Sănătate Publică de pe suprafețele din secțiile de Neonatologie și Obstetrică – Ginecologie. Ambele buletine de analize trimise de către institutul bucureștean la DSP Suceava au confirmat prezența acestei bacterii periculoase și multirezistente la antibiotice, și anume Pseudomonas.