Lucrările la viitorul spital de oncologie de la Suceava, situat în perimetrul Spitalului Vechi, sunt în prezent realizate în proporție de 25%. Clădirea, construită cu 10 milioane de euro, bani de la CJ Suceava, va avea 4 etaje și 83 de paturi, inclusiv pentru aparținători, ambulatoriu, săli de tratament, precum și o zonă paliativă. Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, și dr. Alexandru Calancea, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sfântul Ioan cel Nou”, au fost miercuri, 4 octombrie, pe șantierul Spitalului de Oncologie, iar managerul SCJU a declarat că are semnale că sunt medici tineri care își doresc să se alăture echipei de profesioniști de la spitalul sucevean.
”Am verificat lucrările la șantierul Spitalului de Oncologie. După cum vedeți, în spate e șantier în lucru, cam un sfert din lucrare făcută. O construcție, o investiție de aproape 10 milioane de euro, din banii Consiliului Județean Suceava. Clădirea va avea pe patru etaje și 83 de paturi și face legătura cu pavilionul vechi de oncologie. Era mult așteptată la spital această secție, pentru că avem în apropiere și radioterapia care tratează bolnavii de cancer, avem și medicina nucleară care diagnostichează, avem specialități în chirurgie în domeniul oncologic și aveam nevoie de acest spital de oncologie. La proiectare s-a avut în vedere să avem paturi pentru pacienți, paturi pentru aparținători, ambulatoriu, săli de tratament și zone pentru acest specific al bolii, inclusiv paliative. De aceea, anul viitor, pe vremea aceasta, noi așteptăm – cred că și mai repede – să se finalizeze această construcție. Este nevoie de acest spital modern aici, la Suceava, pentru că sunt, din păcate, destul de mulți pacienți care așteaptă acest spital, aceste paturi”, a declarat președintele CJ Suceava.
Acesta a precizat că a avut o întâlnire și cu medicii șefi de secție pentru a vedea cum s-au acomodat, cum au intrat în postura de spital clinic, cu mai multe secții clinice.
”Lucrurile sunt în regulă. Eu sunt optimist, am discutat lucruri concrete, dacă au nevoie de fonduri, dacă au nevoie de organigrame noi, dacă pe partea de COVID sunt probleme alarmante. La ora, asta nu sunt. Mi s-a spus că sunt circa 20 de pacienți acum internați cu COVID aici, la Suceava, dar forme ușoare. În rest, vreau să-i mulțumesc domnului manager pentru că este implicat în toate proiectele de dezvoltare a județului Suceava, a Spitalului Județean Suceava și eu cred că din acest punct de vedere merită pe deplin, la ceea ce se întâmplă, să se numească Spital Clinic Județean de Urgență”, a punctat Gheorghe Flutur.
Dr. Alexandru Calancea, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență, s-a arătat și el foarte mulțumit de cum decurg lucrările la Spitalul de Oncologie și speră că lucrările se vor finaliza în noiembrie 2024. ”Sperăm ca lucrurile să meargă și mai repede. De ce? Pentru că este o nevoie acută, pot să spun a tuturor celor din județul Suceava și nu numai. Pentru că Spitalul Clinic Județean de Urgență iată că deservește în acest moment un areal mult mai mare și, din păcate, oncologia, bolile oncologice sunt o problemă majoră cu care ne confruntăm în anul 2023. De aceea, această investiție a Consiliului Județean în Spitalul Clinic este mai mult decât binevenită, pentru a veni în sprijinul pacienților care au nevoie. Eu sunt optimist că lucrurile vor merge în continuare foarte bine”, a spus managerul Calancea.
El a mai subliniat că sunt semnale din partea unor medici tineri că doresc să se alăture echipei de specialiști de la Spitalul Clinic Suceava. ”Nu putem decât să sperăm într-un act medical și mai performant, de la o lună la alta, astfel încât Spitalul Clinic Județean să aibă un cuvânt de spus în zona de Nord-Est, în zona Moldovei”, a încheiat dr. Alexandru Calancea.