ACTUALITATELOCAL

SPIRITUL SĂRBĂTORILOR ESTE PENTRU TOATE SUFLETELE

Având în vedere în contextul generat de dinamica evoluţiei situaţiei operative privind comiterea de fapte ilicite pe linie de protecția animalelor, precum și intensificarea folosirii materialelor pirotehnice în această perioadă, se impune adoptarea unor măsuri prin care autorităţile publice să intervină eficient şi cu mijloace adecvate, atât  pentru prevenirea,  cât și pentru sancționarea încălcării legislației pe linie de protecție a animalelor.

 

În acest sens, se impune educarea populației privind prevederile legislației în domeniul protecției animalelor, respectiv a Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor republicată, a O.U.G. nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, a O.U.G nr. 55/2002 privind regimul de deținere a câinilor periculoși sau agresivi, dar și a Legii nr. 126/2005 privind regimul materiilor explozive și a H.G. nr. 1.102/10 decembrie 2014 privind stabilirea condițiilor pentru punerea la dispoziție pe piață a articolelor pirotehnice.

 

De asemenea, în perioada 16 – 20 decembrie 2024, polițiștii din cadrul Biroului Pentru Protecția Animalelor – IPJ Suceava, au inițiat o serie de activități de informare a cetățenilor cu privire la prevederile legislației incidente domeniului protecției animalelor cu accent pe obligativitatea deținătorilor de animale de a asigura condițiile de bunăstare pentru animalele deținute, respectiv cele prevăzute de art. 5 din Legea  nr. 205/2004 privind protecția animalelor, republicată dar și pe interdicțiile de a aplica rele tratamente, comportament brutal sau abuzuri față de acestea.

 

O activitate deosebită a fost desfășurată și la data de 19.12.2024, în mediul urban și rural, polițiștii împreună cu reprezentanți ai unor parteneri din mediul privat (ZIRETO, DELICITATE, SC SPEBO SRL) dar și organizații de protecție a animalelor (Casa lui Patrocle), oferind hrană pentru animale, precum și cadouri pentru stăpânii acestora. Acțiunile au vizat în special familii cu venituri financiare reduse, dar care iubesc și îngrijesc animalele așa cum se cuvine. Familiile au primit produse alimentare de strictă necesitate, copiii au primit cadouri, jucării și dulciuri, iar necuvântătoarele – căței și pisici, au primit pachete de hrană specială pentru o perioadă îndelungată.

 

Totodată, polițiștii au transmis în cadrul acțiunilor și câteva recomandări extrem de importante:

Deținătorii de animale au obligația de a asigura acestora, în funcție de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă și categorie de producție următoarele:

  1. Un adăpost corespunzător;
  2. Hrană și apă suficiente;
  3. Posibilitate de mișcare suficientă;
  4. Îngrijire și atenție;
  5. Asistență medicală,”

Deținătorilor de animale le este interzis să aplice rele tratamente și cruzimi.

Prin rău tratament, conform prevederilor Legii 205/2004(republicată), se înțelege comportamentul brutal, abuzul în utilizarea animalelor, supunerea animalelor la eforturi inutile, precum și neasigurarea nevoilor menționate anterior.

Prin cruzime față de animale se înțelege:

  • Omorârea animalelor cu inteție;
  • Practicarea tirului pe animale domestice sau captive;
  • Organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  • Folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
  • Folosirea de animale pentru expoziții, spectacole, publicitate, ralizarea de filme și în scopuri asemănătoare, dacă aceste activități le provoacă suferințe fizice sau psihice, afecțiuni sau răniri;
  • Abandonarea și/sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului;
  • Administrarea de substanțe destinate stimulării capacităților fizice ale animalelor în timpul competițiilor sportive, sub forma dopajului;
  • Maltratarea și schingiuirea animalelor;
  • Intervenții chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților;
  • Provocarea de suferințe fizice și psihice prin orice mijloace;
  • Despărțirea puilor de mama până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață;
  • Capturarea animalelor prin alte metode decât cele pravăzute de lege;
  • Folosirea armelor cu tranchilizant în alte situații decât pentru imobilizarea aniamelor.

 

În plus, având în vedere sărbătorile de iarnă, activitățile de informare au vizat și problematica articolelor pirotehnice, cu accent pe deținerea și utilizarea materialelor pirotehnice, respectiv art. 7, alin. (1) din Legea nr. 126/2005 privind regimul materiilor explozive și pe condițiile în care comercializarea și folosirea materialelor pirotehnice este interzisă, respectiv art. 35, alin. (2) din Legea nr. 126/2005 privind regimul materiilor explozive, cu precădere în contextul în care folosirea acestor materiale afectează animalele, creându-le un disconfort psihic și în cazuri excepționale chiar afecțiuni fizice.

 sursa:IPJ Suceava