CULTURĂEDUCAȚIE

Spații educaționale pentru copii din centre de plasament

Proiectul nostru Plantăm semințe de responsabilizare. Contribuim la integrare” a venit ca inspirație din proiectul anterior, în care am organizat tabere educaționale outdoor, dorind acum să aducem o fărâmă din atmosfera non-formală de tabără direct în centrele de servicii sociale din Iași.

Situația tinerilor instituționalizați din România ne-a provocat să ne aducem contribuția în parcursul lor evolutiv, organizând atât activități complexe prin crearea unor spații alternative de dezvoltare a personalității, de responsabilizare și cooperare, cât și oferind instrumentele necesare adoptării unui stil de viață sănătos, în armonie cu mediul înconjurător.

Având în vedere că majoritatea beneficiarilor provin din mediul rural, am sesizat nostalgia și nevoia acestora de a se reconecta la natură prin activități de grădinărit și petrecerea timpului în aer liber.

Obiectivele noastre au fost: crearea de 2 spații educaționale sub forma de grădini cu facilități sportive la centrele de servicii sociale „Bucium” și „Ion Holban”; implicarea copiilor și tinerilor din centre de servicii sociale în peste 64 de ore de activități educaționale; inaugurarea grădinilor și implicarea a 30 de membri din comunitatea locală în cunoașterea tinerilor și a conceptelor promovate de proiect.

Activitățile au fost organizate în 4 etape: planificare și formare pentru voluntarii permanenți ai proiectului, amenajarea grădinilor cu infrastructură sportivă, desfășurarea de ateliere tematice care au constat în dobândirea unor principii de viață sănătoasă și organizarea de sesiuni deschise în grădinile educaționale create.

Aceste spații, compuse din elemente de infrastructură sportivă (fileu de volei, mese de tenis, echipamente de fitness), leagăne, grădini circulare înălțate, gândite ca spații-sezătoare, scenă pentru ateliere, zone de plante perene, arbuști și pomi fructiferi au oferit contexte favorabile deconectării de la mijloacele digitale de petrecere a timpului liber.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

De-a lungul celor 6 luni de proiect 115 adolescenți din centre de servicii sociale, au participat la cele 16 ateliere de viață sănătoasă pe teme precum gestionarea emoțiilor, obiceiuri și adicții, relații sănătoase și consimțământ, nutriție și gătit în aer liber, grădinărit și biodiversitate, mișcare și rutină sportivă.

Proiectul a asigurat un impact pe termen lung pentru dezvoltarea copiilor, fiind un context de responsabilizare asupra unor spații colective, dar și de deprindere a unor obiceiuri de viață sănătoasă ce pot crește calitatea vieții.

 

Proiect derulat de Asociația Outventure și finanțat prin programul In Stare de Bine, susținut de Kaufland Romania și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile