INTERNAȚIONALULTIMA ORĂ

Spagă de peste 1 milion de dolari. Acuzați de eludarea serviciului militar, șefii Centrelor Teritoriale de Recrutare și Sprijin Social din Kiev, reținuți de SBU.

spagă Ucraina

Serviciul de Securitatea al Ucrainei a reținut în regiunea Kiev doi șefi ai departamentelor Centrelor Teritoriale de Recrutare și Sprijin Social (TCK).

 

Conform informațiilor furnizate de SBU și de Biroul Procurorului General, aceștia sunt acuzați de implicare într-o schemă de eludare a mobilizării, implicând liderii centrelor de recrutare din Borispol și Bucea, situate în regi

unea Kiev. În timpul perchezițiilor, la aceștia au fost găsiți 1,2 milioane de dolari.

Conform anchetei, șefii celor două TCK falsificau documente medicale, care serveau drept bază pentru declararea inaplicabilității la serviciul militar a persoanelor vizate. SBU a raportat că prețul acestor „servicii” era de 37 de mii de dolari pentru fiecare „client”. Această sumă includea pregătirea unui set complet de documente, inclusiv certificate medicale false, precum și „asistență” pentru evaziune în timpul comisiei medico-militare.

Autoritățile au dezvăluit că există deja informații despre peste 20 de persoane care au încercat să evite mobilizarea folosind această metodă. Pentru a găsi „clienți” și a transfera banii, oficialii TCK au implicat un cunoscut din Caucazul de Sud. SBU a reținut intermediarul într-un restaurant din capitală, în timp ce acesta primea 50 de mii de dolari de la noi „clienți”. Ulterior, ambii șefi ai TCK au fost reținuți în birourile lor de serviciu.

În timpul perchezițiilor, la aceștia au fost confiscate aproape jumătate de milion de dolari, iar peste 600 de mii de dolari au fost găsiți la complicele lor. În prezent, cei reținuți au fost acuzați conform a două articole din Codul Penal al Ucrainei:
– Art. 114-1, alin. 1 (obstrucționarea activității legale a Forțelor Armate ale Ucrainei și a altor formațiuni militare);
– Art. 369, alin. 3 (mită oferită unui oficial care ocupă o funcție de răspundere).

Cei acuzați riscă până la 8 ani de închisoare. În prezent, se decide măsura preventivă care va fi aplicată acestora.