Solicită ordinul provizoriu de protecție!. In data de 22.10.2023, orele 00:52, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată de către numita o tânără de 25 ani, din mun. Suceava, cu privire la faptul că soțul acesteia, de 25 ani, din aceeași localitate, a agresat-o în timp ce se aflau la imobilul situat în mun. Suceava.
S-a stabilit că în seara zilei de 22.10.2023, în jurul 00:30, pe fondul consumului de băuturi alcoolice de către soț și a discuțiilor contradictorii, între cei doi s-a iscat un scandal, iar în timpul conflictului bărbatul și-a agresat fizic soția.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de „violență în familie”.
În baza sesizării de violență în familie a fost întocmit Formularul de Evaluare a Riscului, rezultatul fiind pozitiv.
S-a emis ordin de protecţie provizoriu împotriva agresorului pentru o perioadă de 5 zile, acesta fiind evacuat din locuință.
Reamintim că ordinul de protecție provizoriu se emite pe loc, de către polițiști, pentru o perioadă o perioadă de cel mult 5 zile.
Acesta conține o serie de măsuri, dintre care:
-evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă este proprietar sau nu;
-reintegrarea victimei, și/sau, după caz, a membrilor familiei acesteia, în locuința comună;
-obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia ori față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;
-interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau orice alt mijloc, cu victima;
-obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute.
Ordinul de protecţie provizoriu va cuprinde şi menţiunea că încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Dacă prin ordinul de protecţie provizoriu s-a luat măsura evacuării temporare a agresorului, iar acesta nu are asigurată cazarea din altă sursă, va fi informat și orientat către centrele rezidenţiale care oferă cazare pentru persoanele fără adăpost sau adăposturile de noapte, gestionate de autorităţile administraţiei publice locale, sau orice alt loc adecvat. În situaţia în care agresorul solicită cazarea într-un centru rezidenţial din categoria celor menţionate mai sus, acesta va fi condus de către echipa mobilă (echipa mobilă = reprezentanți ai serviciului public de asistență socială).
Obligaţiile şi interdicţiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinele de protecţie provizorii devin obligatorii imediat după emiterea acestora, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen.
sursa:IPJ Suceava