INTERNAȚIONAL

Soldații americani pregătesc vehicule M113 pentru apărarea Ucrainei

Garda Națională a SUA din Indiana a anunțat că soldații săi pregătesc transportoare blindate cu șenile M113 pentru transport, ca parte a unei inițiative americane de sprijinire a ucrainenilor în apărarea națiunii lor.

„Gărzile din Hoosier au inspectat, reparat și testat M113 pentru a se asigura că acestea sunt pe deplin operaționale”, se arată în comunicat.

Statele Unite vor dona Ucrainei aproape 200 de transportoare blindate M113 ca parte a unui pachet de ajutor de 800 de milioane de dolari, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Statele Unite se grăbesc să trimită artilerie cu rază lungă de acțiune, alte arme și muniții, pe măsură ce bătălia se mută în estul și sudul Ucrainei. Washingtonul a livrat Ucrainei asistență de securitate în valoare de 3,7 miliarde de dolari de când a început invazia la scară largă a Rusiei în februarie, potrivit Departamentului de Stat.

Vehiculul cu șenile M113 al armatei americane, care are o vechime mare în exploatare, va ajuta Ucraina să respingă o nouă ofensivă militară a Rusiei. Este primul vehicul de luptă cu corpul din aluminiu care a fost introdus în producția de masă, a introdus un nou blindaj din aluminiu care a făcut ca vehiculul să fie mult mai ușor decât vehiculele anterioare; era suficient de gros pentru a proteja echipajul și pasagerii împotriva focurilor de armă de calibru mic, dar suficient de ușor pentru ca vehiculul să fie transportabil pe calea aerului și moderat amfibiu.

În armata americană, seria M113 a fost înlocuită de mult timp ca vehicule de luptă din prima linie de către M2 și M3 Bradley, dar un număr mare de vehicule sunt încă folosite în roluri de sprijin, cum ar fi ambulanță blindată, transportor de mortiere, vehicul de geniu și vehicul de comandă. Echipele de luptă ale brigăzilor grele ale armatei americane sunt echipate cu aproximativ 6.000 de M113 și 4.000 de Bradley.

sursa: defence-blog.com