administratieULTIMA ORĂ

Șoldan a dat lovitura: A desființat ATOP și a redus cheltuielile de funcționare cu 24 de milioane de lei

2𝟒 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢, 𝐞𝐜𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐞 𝐜𝐮 𝐜𝐡𝐞𝐥𝐭𝐮𝐢𝐞𝐥𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐟𝐮𝐧𝐜𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐫𝐞, a anunțat Gheorghe Șoldan,președintele Consiliului Județean Suceava. Șeful administrației județene arată că față de  perioada când județul era condus de liberalul Gheorghe Flutur a redus cheltuielile de funcționare.
,,În timp ce alții doar vorbesc, noi, la Consiliul Județean Suceava, 𝐚𝐦 𝐫𝐞𝐝𝐮𝐬 𝐜𝐡𝐞𝐥𝐭𝐮𝐢𝐞𝐥𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐟𝐮𝐧𝐜𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐮 𝟐𝟒 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢, față de cele făcute de vechea administrație în aceeași perioadă de referință. Am redus la mai bine de jumătate 𝐜𝐡𝐞𝐥𝐭𝐮𝐢𝐞𝐥𝐢𝐥𝐞 𝐜𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐨𝐜𝐨𝐥𝐮𝐥, birotica și întreținerea, am refuzat 𝐬𝐩𝐨𝐫𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐧𝐞𝐣𝐮𝐬𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞, cum ar fi sporul de antenă, 𝐚𝐦 𝐫𝐞𝐝𝐮𝐬 𝐧𝐮𝐦𝐚̆𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐠𝐚𝐣𝐚𝐭̦𝐢 (de la 220 la 178) și 𝐚𝐦 𝐫𝐞𝐧𝐮𝐧𝐭̦𝐚𝐭 la o structură căreia nu îi simte nimeni lipsa: Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (𝐀𝐓𝐎𝐏). O structură cu 16 membri, pentru care se alocau indemnizații în valoare de aproximativ 52.000 de lei în fiecare lună. Toți acești bani economisiți pleacă în 𝐢𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐢, care înseamnă 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐮𝐥𝐮𝐢,, a mai spus Șoldan.

Bolojan: Există o autoritate județeană care dacă mâine se desființează nu se va întâmpla absolut nimic

Liderul interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat luni că dacă mâine s-ar desființa toate  Autoritățile Teritoriale de Ordine Publică  “nu s-ar întâmpla absolut nimic” în ceea ce privește funcționarea instituțiilor statului.

“Cred că și la nivelul autorităților locale există spații importante de reducere a cheltuielilor de personale și de funcționare. Există o autoritate județeană de ordine publică care se numește ATOP, prescurtat, în jargonul administrativ. Dacă mâine se desființează ATOP nu se va întâmpla absolut nimic, doar că acolo 15-20 de oameni primesc o indemnizație lunară care poate să fie până la 20% din salariul președintelui de consiliu județean, deci împărțiți la cinci, înseamnă că patru posturi de președinți de consiliu județean, în fiecare județ, se pot reduce de pe o zi pe alta”, a spus Bolojan, în timp ce prezenta abordarea PNL pentru reducerea deficitului de stat, pornind de la reducerea cheltuielilor statului.

“Dacă se desființează această autoritate nu se va întâmpla absolut nimic și asta vă spun din propria experiență”, a subliniat el.

Acesta a notat că în administrația locală există destul de multe probleme și “înainte de a discuta de o reorganizare administrativă pe care nu o vom putea ocoli” putem să discutăm de faptul că un secretar al unei comune, un contabil al unei comune poate să aibă norma la mai multe primării”.

Potrivit acestuia, nn multe primării contabilii nu au suficient de mult de lucru pentru a justifica o normă întreagă.

Bolojan a precizat că pot fi luat foarte multe măsuri pentru a reduce cheltuielile în administrația locală, cum ar fi spre exemplu cazul consilierilor personali ai primarilor și viceprimarilor

“Acolo unde veniturile proprii nu acoperă nici măcar cheltuielile de persoane înseamnă că acea primărie nu există pentru oameni, ci oamenii plătesc taxe  pentru ca funcționarii din primărie să-și ia salariile”, a mai afirmat el.