BREAKING NEWSJUSTIȚIE

Solcan Niculiță din Cajvana se poate bucura de libertate

Curtea de Apel Suceava a admis astai, contestația în anulare formulată de contestatorul condamnat Solcan Nicuţă împotriva Deciziei penale nr. 395 din 05.05.2021, pronunţată de Curtea de Apel Suceava – Secţia penală şi pentru cauze cu minori în dosarul nr. 7138/314/2016.

Desfiinţează în parte Decizia penală nr. 395 din 05.05.2021, pronunţată de Curtea de Apel Suceava – Secţia penală şi pentru cauze cu minori în d

osarul nr. 7138/314/2016, numai sub aspectul soluţiei de respingere a apelului formulat de inculpatul Solcan Nicuţă şi de obligare a acestuia la plata cheltuielilor judiciare din apel. În rejudecarea apelului formulat de inculpatul Solcan Nicuţă: În baza art. 421 pct. 2 lit. a Cod procedură penală, admite apelul formulat de inculpatul Solcan Nicuţă împotriva sentinţei penale nr. 658 din 07.10.2020, pronun?ată de Judecătoria Suceava în dosar nr. 7138/314/2016.

Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată, în sensul că înlătură din sentinţă toate dispoziţiile privind latura penală şi cheltuielile judiciare privind pe inculpatul Solcan Nicuţă, şi, în rejudecare: În temeiul art. 396 alin. 6 raportat la art. 16 alin. 1 lit. f Cod procedură penală, încetează procesul penal faţă de inculpatul Solcan Nicuţă sub aspectul infracţiunii de furt calificat, prev. de art. 228 alin. 1 – art. 229 alin. 1 lit. b şi d Cod penal, cu aplicarea art. 5 alin. 1 Cod penal (prescripţia generală a răspunderii penale). În temeiul art. 396 alin. 6 raportat la art. 16 alin. 1 lit. f Cod procedură penală, încetează procesul penal faţă de inculpatul Solcan Nicuţă, sub aspectul infracţiunii de înşelăciune în formă continuată (două acte materiale), prev. de art. 244 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (prescripţia generală a răspunderii penale).

În temeiul art. 396 alin. 6 raportat la art. 16 alin. 1 lit. f Cod procedură penală, încetează procesul penal faţă de inculpatul Solcan Nicuţă, sub aspectul infracţiunii de tăinuire în formă continuată (două acte materiale), prev. de art. 270 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (prescripţia generală a răspunderii penale). În temeiul art. 396 alin. 6 raportat la art. 16 alin. 1 lit. f Cod procedură penală, încetează procesul penal faţă de inculpatul Solcan Nicuţă, sub aspectul infracţiunii de complicitate la înşelăciune, prev. de art. 48 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 244 alin. 1 Cod penal (prescripţia generală a răspunderii penale). În temeiul art. 396 alin. 6 raportat la art. 16 alin. 1 lit. f Cod procedură penală, încetează procesul penal faţă de inculpatul Solcan Nicuţă, sub aspectul infracţiunii de tăinuire, prev. de art. 270 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 5 alin. 1 Cod penal (prescripţia generală a răspunderii penale). În temeiul art. 396 alin. 6 raportat la art. 16 alin. 1 lit. f Cod procedură penală, încetează procesul penal faţă de inculpatul Solcan Nicuţă, sub aspectul infracţiunii de înşelăciune, prev. de art. 244 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 5 alin. 1 Cod penal (prescripţia generală a răspunderii penale).

În temeiul art. 396 alin. 6 raportat la art. 16 alin. 1 lit. f Cod procedură penală, încetează procesul penal faţă de inculpatul Solcan Nicuţă, sub aspectul infracţiunii de tăinuire, prev. de art. 270 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 5 alin. 1 Cod penal (prescripţia generală a răspunderii penale). În temeiul art. 396 alin. 6 raportat la art. 16 alin. 1 lit. f Cod procedură penală, încetează procesul penal faţă de inculpatul Solcan Nicuţă, sub aspectul infracţiunii de înşelăciune, prev. de art. 244 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 5 alin. 1 Cod penal (prescripţia generală a răspunderii penale).

În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare din faza de urmărire penală şi primă instanţă privind pe inculpatul Solcan Nicuţă precum şi cheltuielile judiciare generate de judecarea apelului rămân în sarcina statului. Anulează mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 777/2020 din 05.05.2021 emis de Judecătoria Suceava precum şi toate celelalte forme de executare emise de Judecătoria Suceava în baza Sentinţei penale nr. 658 din 07.10.2020, pronun?ată de Judecătoria Suceava în dosar nr. 7138/314/2016, astfel cum aceasta a rămas iniţial definitivă prin Decizia penală nr. 395 din 05.05.2021, pronunţată de Curtea de Apel Suceava – Secţia penală şi pentru cauze cu minori în dosarul nr. 7138/314/2016, privind pe inculpatul Solcan Nicuţă.

Menţine celelalte dispoziţii ale Deciziei penale nr. 395 din 05.05.2021, pronunţată de Curtea de Apel Suceava – Secţia penală şi pentru cauze cu minori în dosarul nr. 7138/314/2016, care nu sunt contrare prezentei. Definitivă. Pronunţată astăzi, 24 noiembrie 2022, prin punerea la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin intermediul grefei instanţei, conform art. 405 alin. 1 şi 2 Cod procedură penală.

Fapte petrecute in 2014

Ioan Sava, alias Căsuţă din Fălticeni şi Nicuţă Solcan din Cajvana au fost  acuzaţi că fac parte dintr-o grupare care se ocupă cu traficul de tractoare furate din Italia. Astfel, în urma unor percheziţii efectuate luni de poliţiştii suceveni au fost găsite şase tractoare, precum şi un BMW decapotabil folosit de Căsuţă, vehicule ce figurau ca fiind furate din Italia şi Elveţia

Poliţiştii suceveni au făcut la mijlocul lunii august 2014, 10 percheziţii în Suceava şi Bistriţa Năsăud pentru a destructura o grupare infracţională specializată în furtul şi traficul de vehicule industriale de mare tonaj. Au fost găsite şase tractoare şi un BMW decapotabil care figurau ca furate din Italia şi Elveţia, valoarea lor fiind de circa 200.000 de euro. BMW-ul a fost găsit la Pensiunea “Luciano” din Spătăreşti şi îi aparţinea patronului stabilimentului – Ioan Sava, zis “Căsuţă”, care a fost reţinut atunci  pentru 24 de ore alături 

Peste 70 de poliţişti judiciarişti şi luptători din cadrulServiciului de Acţiuni Speciale au participat atunci  la o acţiune de amploare organizată de IPJ Suceava pe raza judeţelor Suceava şi Bistriţa Năsăud pentru destructurarea unui grup infracţional specializat în furtul şi traficul de vehicule industriale de mare tonaj. Poliţiştii au făcut 10 percheziţii domiciliare şi descinderi pe raza celor două judeţe, fiind vizate patru persoane, respectiv Ioan Sava, zis “Căsuţă”, de 43 de ani, din municipiul Fălticeni – patronul Pensiunii “Luciano” din Spătăreşti, Nicuţă Solcan, de 40 de ani, din oraşul Cajvana, Gavril Andrei, de 42 de ani, din oraşul Cajvana şi Ion Drâmbă, de 45 de ani, din localitatea Salva, judeţul Bistriţa Năsăud.
Percheziţiile au fost făcute în cadrul unui dosar penal instrumentat de poliţiştii suceveni la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, existând date şi informaţii cu privire la faptul că, în perioada 2013 – 2014, cei patru indivizi s-au asociat într-un grup infracţional şi au furat de pe teritoriul Italiei, dar şi de pe teritoriul României, mai multe utilaje agricole, vehicule industriale dar şi autoturisme pe are ulterior le-au transportat în judeţul Suceava şi le-au vândut către persoane fizice şi societăţi comerciale în baza unor acte false. Prejudiciul în acest dosar este estimat la aproape 200.000 de euro. Acuzaţiile aduse celor patru suspecţi sunt de furt calificat, înşelăciune în formă continuată şi tăinuire în formă continuată. Anchetatorii au început verificările în acest caz în baza dovezilor obţinute în ultimii doi ani, în care poliţiştii suceveni, în colaborare cu autorităţile judiciare din Belgia şi alte state au documentat activităţi infracţionale de aceeaşi natură, prejudiciul total ridicându-se la aproape un milion de euro.
In cadrul acţiunilor desfăşurate şi a percheziţiilor derulate au fost găsite şi ridicate în vederea confiscării vehicule de mare tonaj, un autoturism de lux, calculatoare, telefoane mobile, contracte în alb necesare înmatriculării vehiculelor, înscrisuri cu valoare probatorie precum şi peste 10.000 de le
Poliţiştii au ridicat din Fălticeni, Bistriţa şi Cajvana, cinci tractoare agricole şi o semiremorcă care figurau ca furate din Italia, precum şi un autoturism BMW Seria 3 decapotabil, ce era semnalat ca fiind furat din Elveţia, autovehicul depistat la Pensiunea “Luciano” din Spătăreşti şi care era folosit de Ioan Sava – Căsuţă, patronul stabilimentului. De asemenea, anchetatorii au mai ridicat şi un tractor care figura ca fiind furat în anul 2013 din localitatea Botoşana, acesta fiind restituit proprietarului.
In urma audierilor desfăşurate la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore a suspecţilor Ioan Sava, zis Căsuţă, şi Niculiţă Solcan, cei doi urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentaţi Judecătoriei Suceava cu propunere de arestare preventivă. Căsuţă şi Solcan au fost introduşi în arestul IPJ Suceava.
Surse din rândul anchetatorilor au arătat atunci că indivizii introduceau în ţară tractoarele după ce le încărcau în tir-uri din Italia. Odată ajunse în România, la Suceava, acestea erau vândute la un preţ mai scăzut decât cel de pe piaţă. Căsuţă şi amicii săi au beneficiat şi de faptul că pentru a înmatricula un tractor nu este nevoie decât ca acesta să fie înregistrat la primărie, astfel că afacerea lor ar fi putut dura mult şi bine dacă pe fir nu intrau poliţiştii suceveni. Se pare că un rol important l-a avut un amic de-al lui Căsuţă, care l-a dat “în gât” la poliţie, cu privire la afacerea cu tractoare furate din Italia, după ce aceştia s-ar fi certat din cauza unei femei.
Căsuţă a fost trimis în judecată pentru că a făcut contrabandă cu ţigări împreună cu “regele maneliştilor” – Paul Iova
La începutul acestui an, Ioan Sava – Căsuţă a fost trimis în judecată de DIICOT Suceava pentru “constituirea unui grup infracţional organizat” constând în aceea că de la mijlocul lunii septembrie 2010 a constituit împreună cu alţi cetăţeni români şi moldoveni, respectiv Paul Iova, zis “Ion Petrişor”, Gheorghe Plăcintă, zis Ghiţă, Mihai Vicovanu, Romică Botezatu, Mihail Mihai, zis Mişa, Gheorghe Puiu, A.N. Moldovean, A.N. Marius, ş.a. o grupare infracţională organizată având ca scop săvârşirea de infracţiuni de contrabandă. Căsuţă a fost trimis în judecată şi pentru “contrabandă”, constând în aceea că de la mijlocul lunii septembrie 2010 a desfăşurat activităţi de contrabandă cu ţigări de provenienţă extracomunitară. Astfel, începând cu data de 15 octombrie 2010 a preluat, prin intermediul lui Gheorghe Plăcintă şi Romică Botezatu, 1.200 de baxuri cu ţigări de contrabandă şi prin intermediul celor doi le-a depozitat într-un imobil din apropierea şoselei Chitila, ulterior acestea fiind livrate lui Paul Iova şi complicilor bucureşteni, în mai multe tranşe, până la sfârşitul anului 2010. Ioan Sava – Căsuţă a mai fost trimis în judecată pentru “punerea în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate” întrucât în data de 12 noiembrie 2010, împreună cu învinuitul Mihai Vicovanu, prin intermediul lui Gheorghe Plăcintă, a preluat 150 de baxuri de ţigări contrafăcute marca MARBLE, prin fapta sa prejudiciind pe titularul mărcii înregistrate.
In acelaşi dosar a fost trimis în judecată de DIICOT şi Paul Iova, zis Ion Petrişor din Bucureşti, supranumit “regele maneliştilor” pentru “constituirea unui grup infracţional organizat” şi “contrabandă”, constând în aceea că de la mijlocul lunii septembrie 2010 prin acte materiale repetate, în realizarea unei rezoluţii infracţionale unice a desfăşurat activităţi de contrabandă cu ţigări de contrabandă, prin preluarea, deţinerea, transportul, depozitarea şi vânzarea ţigărilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă. Este vorba despre aceeaşi cantitate de aproximativ 1.200 de baxuri cu ţigări, de diferite mărci, preluate de la Ioan Sava – Căsuţă şi acoliţii acestuia.
Amintim că la începutul acestui an, procurorii DIICOT suceveni au finalizat un prim rechizitoriu în celebrul caz de contrabandă cu ţigări soldat cu o sumedenie de arestări în vara anului 2010, principalul promotor fiind bucureşteanul Paul Iova, alias Ioan Petrişor, alias “regele maneliştilor”, care a avut la Suceava locotenenţi de marcă, precum fălticeneanul Ioan Sava, zis “Căsuţă”

. Au fost trimişi în judecată în total 12 inculpaţi, prejudiciul total produs statului prin afacerile ilegale cu ţigări desfăşurate pe parcursul anului 2010 depăşind 1,25 milioane de euro. Acesta este primul dosar finalizat care îi are ca promotori pe membrii grupării coordonate de Paul Iova. In celelalte două dosare, aflate în continuare în fază de cercetare sunt deja estimate prejudicii de un milion de euro într-un caz şi peste 4,5 milioane de euro în al doilea caz. Cu rotunjirile de rigoare, valoarea totală a prejudiciului adus bugetului de stat din contrabanda cu ţigări realizată de această grupare se apropie de 7 milioane de euro – de departe cel mai mare din cauzele instrumentate de procurorii DIICOT suceveni