CULTURĂ

Sofia Vicoveanca : „Respectați-mi bătrânețea! Am muncit. Nu am luat de la nimeni un capăt de ață.” Artista nu vrea să împartă cu nimeni piesele sale

Marea Doamnă a folclorului românesc, Sofia Vicoveanca susține că a cântat doar piesele sale de-a lungul carierei artistice. Artista nu vrea ca melodiile sale să fie interpretate de altcineva, cât timp trăiește, întrucât nici ea nu a cântat piese din repertoriul altor soliști. Mai mult decât atât, vedeta le atrage atenția celor care au vizat piesele culese de ea din lumea satului, să îi respecte bătrânețea.

Sofia Vicoveanca susține că a cântat doar piesele sale de-a lungul carierei artistice. Vedeta este deranjată de faptul că mulți tineri vor să îi ia piesele, în timp ce solista susține că nu a luat de la nimeni nicio melodie. Ce mesaj are cântăreața pentru tineri.

Sofia Vicoveanca susține că a cântat doar piesele sale de-a lungul carierei artistice. Artista a declarat pentru viva.ro că tot mai mulți tineri doresc să îi cânte melodiile, numai că aceasta nu este de acord. Celebra interpretă spune că atât cât ea trăiește, doar ea își va cânta piesele pe care le-a cules din tinerețe din lumea satului. Mai mult, solista spune că în cei 64 de ani de activitate, niciodată nu a cântat piesele altui coleg.

„ Am și eu momente când și eu greșesc. De exemplu, a dat buzna tineretul la cântecele mele. Eu apar numai cu cântecele mele la televiziune și peste tot. Și am spus: Măi, stop! Respectați-mi bătrânețea! Eu am muncit. Nu am luat de la nimeni un capăt de ață. Nu am cântat din repertoriul nimănui nici măcar o vorbă nu am luat, că mi-ar fi plăcut un vers sau ceva, dar nu! Și acum toți au dat buzna .”, a declarat Sofia Vicoveanca pentru  Viva.ro.

Sofia Vicoveanca a avut o discuție pe tema pieselor, recent, cu o fostă dansatoare de la un ansamblu unde au muncit amândouă. Cert este că artista nu a fost de acord ca tânăra să îi cânte melodiile și să facă un colaj cu acestea.

‘Chiar azi am avut o discuție cu o fată pe tema aceasta, o fată care a fost dansatoare și mi-a fost colegă. Nici măcar nu le cântă ca lumea. Și mi-a cerut… să își facă un colaj din cântecele mele, să meargă la evenimente. Și am spus: ‘Nu. Știi ceva? Eu nu m-am băgat în dansul tău!’ Poate-s rea! Dar nu că nu aș vrea să fie cântate, că îmi dau seama că atunci când nu am să mai fiu, o să fie vraiște în repertoriul meu. Și atunci, măcar cât trăiesc să fiu lăsată în pace!’, a mai declarat Sofia Vicoveanca.

Una dintre povestirile vedetei este legată de un preot pe care l-a cunoscut cu ani în urmă, când acesta era la început de drum. Bărbatul i-a relatat cum a dat masteratul în folclor și s-a prezentat la examen cu un cântec de-al artistei.

Spre exemplu, le-am povestit că am un călugăr, pe care l-am cunoscut cu foarte mulți ani în urmă. Este ardelean, de fapt, dar ‘moldovenizat’, pentru că slujește la o mănăstire din Moldova. Ne-am cunoscut când sfinția sa era la început de drum și, în sfârșit…. Îmi povestește, tot cu ani în urmă, cum vrea să dea masteratul. Și-a ales ca tematică folclorul. ‘Doamna Sofia, în partea de scris știu, dar mi s-a spus că trebuie să susțin și partea practică’. Și mi-a cerut voie să ia o piesă.’, a povestit îndrăgita interpretă.

Sofia Vicoveanca ne-a mai povestit că preotul pe care îl cunoaște de ani de zile și-a ales un cântec popular despre o femeie leneșă din sat. Când a aflat examinatorul că piesa este din repertoriul artistei noastre nu s-a arătat deloc surprins, susținând că numai ea putea să aibă așa o melodie.

‘Și-a ales un cântec despre o leneșă, dar vine cu argumente. Ea vine în fiecare zi cu argumente, de ce nu lucrează luni, marți, miercuri, joi, vineri și sâmbătă. Și când ar lucra, ea aude în sat toaca și toată lumea vine de pe ogoare, mâine iar e sărbătoare. Ei, și părintele îmi povestește după ce a cântat, că a luat nota 10 la probă. Era un profesor examinator mai aspru, poate îl durea ceva, nu era în formă și era așa, cătrănit.

La un moment dat, după prima strofă zice: ‘s-a întors la mine cu un scârțâit de scaun așa, și eu crezut că vrea să mă întrerupă. Și eu am cântat tot cântecul și m-am uitat pe pereți, pe geam… ‘. Și la final l-a întrebat: ‘Părinte, de unde așa un cântec?’ Și el i-a spus că este din repertoriul Sofiei Vicoveanca. Și examinatorul a spus cu grai moldovenesc: ‘Apăi numai aceea putea să facă așa ceva’‘’, și-a amintit interpreta, pentru viva.ro.