MONDEN

Sofia Vicoveanca despre unicul fiu: „E un copil dăruit! Dacă îl visez știu că are o problemă, mă ridic și mă rog”

Sofia Vicoveanca (81 ani) este una dintre cele mai îndrăgite cântărețe de muzică populară din România. Cu o voce inconfundabilă, artista are în spate o carieră de 63 de ani, însă nu mulți știu că viața ei a cunoscut o schimbare importantă în momentul în care l-a adus pe lume pe unicul ei fiu. De mică a avut o voce frumoasă, menită să se audă la marile spectacole ale lumii, dar Sofia Vicoveanca a cunoscut cu adevărat succesul după ce a devenit mamă.

Era căsătorită de mai mulți ani și își dorea cu ardoare să devină mamă. Cum apariția copilului întârzia, Sofia Vicoveanca s-a gândit chiar să înfieze o fetiță. Însă adopția nu s-a mai realizat, întrucât, la doar o lună după ce și-a expus gândurile privind adopția, a rămas însărcinată. Iar în martie 1971 a venit pe lume fiul ei, Vlad. „E un copil dăruit. Se spune că atunci când e o situație cu o încărcătură sufletească, rugăciunea mamei este mai puternică decât un sobor de preoți. Eu nu am voie să îl visez pe pruncul meu că dacă îl visez știu că are o problemă și nu mai dorm, mă ridic și mă rog”, a povestit Sofia Vicoveanca în podcastul lui Damian Drăghici.

 

Chiar acel copil mult dorit i-a schimbat pentru totdeauna viața marii artiste… în bine. „La venirea pe lume a băiatului meu, mi-a coborât glasul o terță. Eram tânără și m-am trezit cu glas de bătrână. Și în momentul ăla când am văzut, nu se mai poartă floricele în păr codițe și catrență mai scurtă, am adus costumul bătrânesc de la munte: basma neagră cu ciucuri, opincă, catrență lungă. Traista a apărut ceva mai târziu. Mărgelele mult mai târziu. M-am împodobit că sunt găselnițele mele. Eu până a venit pruncul pe lume și mi-a coborât glasul, eu nu aveam suport să cânt Doină. Deși aici îmi este sufletul: la baladă, la doină, la bocet, aici mă regăsesc mai bine”, a afirmat Sofia Vicoveanca.

Deși acum este recunoscătoare pentru faptul că i s-a schimbat vocea la naștere, la acea vreme, artista s-a speriat foarte tare și spune că nu se mai regăsea și nu mai putea cânta. Astfel că a decis să consulte un medic. „M-am dus la doctor și a spus: păi ai avut 4 kilograme și jumătate de prunc”, a povestit ea.

Cum a primit numele de Vicoveanca Marea cântăreață a muzicii populare a primit numele de scenă Vicoveanca în adolescență. Asta după ce, în copilărie, tatăl ei a dispărut pe front, iar mama sa a luat-o în brațe și a fugit cu ea la o mătușă din Vicov. Când a crescut, acea mătușă a trimis-o în lume pentru a-și crea o carieră în muzică. Așa a ajuns la Suceava, la o altă mătușă. „

 

Când am început să cânt, oamenii au spus: este din Vicov, deci e vicoveancă”, a spus artista al cărui nume real este Sofia Fusa. Copilăria Sofiei Vicoveanca, marcată de război Întrebată de Damian Drăghici cine este Sofia Vicoveanca, ea a răspuns sincer: „O individă care a văzut lumina zilei dincolo de sârma ghimpată. Părinții mei au avut o situație foarte bună. A venit războiul, tata a plecat la război, iar mama m-a luat în brațe și a fugit la o mătușă la Vicov”. Cum tatăl a dispărut pe front, fiind luat prizonier de război, cea care a crescut-o a fost mama ei, căreia, spune cântăreața, îi datorează tot ce știe.

„Mama m-a pregătit pentru viață. Dacă ar fi să o iau de la început eu nu aș muri de foame. Pentru că știu să țes covoare, să mulg vaca, tot rândul casei. Dar Dumnezeu a avut alt gând cu mine și mi-a croit  alt drum. Îmi spunea mama: ai grijă să nu vorbești mult, să nu râzi tare. Dacă cineva din priviri te-ar îndemna sau ți-ar da dreptate să nu uiți să îi mulțumești toată viața. Și să nu uiți să dai bună ziua”, a precizat Sofia Vicoveanca.

Aceasta spune că nu o să uite toată viața un singur lucru din copilăria ei: gustul ciocolatei. „Primeam din America pachete cu de toate și ciocolată. Mama îmi dădea pe zi un cubuleț de ciocolată. Și luam bucățica aia de ciocolată și fugeam în porumbiște și stăteam o oră cu limba pe acea bucățică să nu se termine”, și-a amintit artista. „În copilărie am fost necăjită tare. Nu am răbdat de foame, dar… „ Deși zice că de-a lungul timpului a primit ciocolată și din Belgia și Elveția, niciodată nu a mai întâlnit acel gust pe care l-a cunoscut la ciocolata din copilărie. Nu a avut o copilărie fericită, dar nu regretă nimic din ceea ce i s-a întâmplat în viață.

„În copilărie am fost necăjită tare. Nu am răbdat de foame, dar… Nu am avut visuri, nu știam ceva fi, cum va fi”, a mărturisit Sofia Vicoveanca. Motivul pentru care Sofia Vicoveanca nu a fost mireasă Marea artistă a dezvăluit că, deși și-a întâlnit marea dragoste în ființa lui Vlad Micu,

un jurnalist, niciodată nu a fost mireasă. S-a căsătorit, dar fără să îmbrace rochia albă la care orice femeie visează. De vină a fost o întrebare pe care mereu o auzea în urma unei nunți: „Cum a fost mireasa? A fost frumoasă?”

„Frumoasă nu sunt. Când m-am măritat i-am spus bărbatului meu: eu nu vreau să fiu mireasă. De ce? Că nu sunt frumoasă. Dar ești frumoasă pentru mine. Dar nu vreau să se pună întrebarea asta. Și nu am fost mireasă”, i-a zis Sofia Vicoveanca lui Damian Drăghici. A recunoscut, însă, că mai târziu a regretat această decizie: „Dar după aceea, văzând niște poze, mi-am dat pumni în cap, că putem să fiu mireasă”.

 

De asemenea, cântăreața a precizat că pentru un artist familia reprezintă „totul”. Deși și-a pierdut soțul în urmă cu 21 de ani, aceasta se bucură în continuare de fiul ei care acum are 51 de ani. Are și două nepoate. „Cea mare a terminat Psihologie, a doua a terminat liceul și e studentă la Finanțe Bănci”, a dezvăluit ea. Care este refugiul marii cântărețe de muzică populară Sofia Vicoveanca a explicat că, la fel ca orice om, are nevoie, din când în când, să se refugieze în ceva. Iar refugiul ei reprezintă cărțile pe care le-a scris. A scos până acum cinci cărți, însă niciodată nu au ajuns pe rafturile librăriilor.

Pe ultima a realizat-o în timpul pandemiei, însă nici aceasta nu este menită să ajungă în librării. „Lângă cine să stau eu în librărie?”, a spus ea. De asemenea, fiind extrem de credincioasă, artista a mărturisit că nu există nicio zi în care să nu îi mulțumească lui Dumnezeu pentru tot. „Dar eu și acum, dimineața când mă scol spun Doamne, mă mișc, văd, pot să merg, Slavă Ție! Seara când mă culc, până mă ia somnul, încep drumul din copilărie cu urcușuri și coborâșuri, că știți cum e în muzică. Acum o să pară că mă laud când spun, dar am avut grijă: Nimeni ca mine, dar nici eu ca alții”, a mai spus Sofia Vicoveanca.

Sursă :unica.ro: foto: Facebook,