ACTUALITATELOCALULTIMA ORĂ

“Soarele Moldovei. Începutul”, producție inspirată din fapte istorice, filmată la Suceava și Iași

Echipa de producție la pelicula „Soarele Moldovei. Începutul” a încheiat filmările care au avut loc în județele Iași și Suceava.

Filmările s-au desfășurat în această primavară în localitatea Hadâmbu, comuna Mogoșești din județul Iași, în Cetatea de Scaun a Sucevei și în două locații montane din județul Suceava.

Este primul film din ultimii 50 de ani turnat în integralitate în locații din Moldova. Actorii sunt din Iași, Botoșani și Suceava și au fost ajutați de 30 de copii selectați din aceste județe.

Regizorul și producătorul peliculei, Claudia Stavrositu a precizat că filmul este o drama istorică, inspirată din documentele secolului al 15-lea. Sunt prezentate momente din copilăria lui Ștefan cel Mare și relația pe care acesta a avut-o cu mama sa. Pelicula va avea premiera la toamnă.

Claudia Stavrositu: ”Este o poveste ficționalizată, o dramă istorică ce începe în 1450, când Ștefan cel Mare avea 11 ani, imediat după ce Bogdan Vodă ocupase tronul Moldovei și este începutul, practic, unei povești pe care noi vrem să spunem altfel decât cele pe care noi le-am învățat în cărțile de istorie în perioada comunistă, despre parcursul lui Ștefan cel Mare, în copilărie, tinerețe și apoi în timpul domniei sale. Primele șase părți, așa cum sunt ele dezvoltate, se opresc la 1464, când s-a căsătorit cu Evdochia din Kiev, seria urmând sau putând fi, evident, extinsă dacă publicul va fi receptiv la acest tip de proiect.”