GENERAL

Sistemele IT&C pentru alegeri: milioane de accesări și 100% disponibilitate

Infrastructura IT&C dezvoltată de către STS și utilizată pentru susținerea procesului electoral din 18 mai 2025 a funcționat cu disponibilitate 100%, chiar și în perioade cu trafic intens și cu vârfuri de accesare.

Platforma https://prezenta.roaep.ro, dezvoltată integral de STS, a înregistrat milioane de accesări, iar momentul cu cele mai multe sesiuni deschise a fost la ora 21:43, cu peste 300.000 de utilizatori unici simultan, dintre care 83% din țară și 17% din străinătate. Secțiunea cea mai vizualizată de pe site a fost cea privind rezultatele obținute în secțiile de votare. În ziua de votare, utilizatorii au generat peste 216 milioane de refreshuri pe portal.

Sistemele informatice destinate monitorizării prezenței la vot, prevenirii votului ilegal și centralizării proceselor-verbale au fost dezvoltate și scalate tehnic pentru eficiență, chiar și în scenarii cu sarcină maximă, inclusiv în fața unor atacuri cibernetice.

Verificarea dreptului de vot al cetățenilor, cu ajutorul aplicației de pe tabletă, s-a realizat cu rapiditate, în cele mai multe cazuri, în mai puțin de o secundă.

Până la ora 22:00 au fost încărcate 14.446 de procese-verbale, în intervalul orar 22:00-23:00 alte 4.739, iar până dimineața la ora 06:00 au fost trimise toate procesele-verbale semnate de către membrii secțiilor de votare.

Pe timpul desfășurării procesului de votare, au fost blocate la nivelul echipamentelor de securitate toate atacurile cibernetice de tip DDoS îndreptate asupra site-ului expus în internet https://prezenta.roaep.ro.

Sistemele și aplicațiile informatice – SIMPV, SICPV și ADV – au fost dezvoltate pe baza cerințelor AEP și INS, alături de care STS a consolidat în timp aceste instrumente, în baza bunei colaborări și având un scop comun: să asigure transparență, trasabilitate și digitalizare acestui proces democratic.

Serviciul de Telecomunicații Speciale salută eforturile și mulțumește Biroului Electoral Central, Autorității Electorale Permanente, Institutului Național de Statistică, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne, ANCOM, structurilor cu atribuții în domeniul securității cibernetice, autorităților administrației publice centrale și locale, precum și operatorilor publici de telefonie și de energie care au susținut buna desfășurare a procesului electoral.

STS reiterează viziunea de a facilita accesul într-un mod transparent și sigur la date deschise, în timp real, privind prezența la vot și rezultatele centralizate din secțiile de votare.

 Biroul de Presă al STS