POLITIC

„Sindromul Stockholm” la alegerile locale. Cine sunt primarii condamnați care obțin un nou mandat. În Neamț, un edil câștigă din închisoare

cele mai proeminente figuri de primari realeși la alegerile locale de duminică chiar dacă au dosare penale sau sunt fie condamnați la închisoare, fie încă în etapa de judecată.

Astfel, primarul comunei Şuţeşti din județul BrăilaCostică Dobre, condamnat definitiv în 2018 pentru proxenetism și aderare la un grup infracțional organizat, a fost reales în funcție la alegerile din 9 iunie cu 60% din voturi.

Neamț: un primar candidează din închisoare și câștigă alegerile la o diferență de 25 de voturi

 

În comuna Tarcău din județul Neamț, primarul în funcție, Manole Fîrțală, a câștigat un nou mandat de primar pe 9 iunie. Fîrțală a fost arestat preventiv, în luna mai, fiind acuzat că a luat mită de la un om de afaceri local. Chiar și așa, a candidat din spatele gratiilor și a obținut cu 25 de voturi mai mult decât principalul său contracandidat.

Primarul IaşiuluiMihai Chirică, reales la 9 iunie, are de dat explicații şi de formulat apărări în nu mai puțin de patru dosare de corupție, într-unul dintre acestea fiind trimis deja în judecată. În dosarele aflate încă în lucru el este acuzat de procurorii DNA de infracțiuni de complicitate la fals intelectual şi complicitate la abuz în serviciu, iar dosarul în care este trimis în judecată vizează construirea ilegală a unui imobil în municipiul reședință de județ.

În județul Prahova, a fost reales în funcție primarul comunei BălţeştiRadu Ion. Anterior, el a fost ridicat de procurori, reținut și apoi arestat preventiv, anul acesta, sub acuzația că a acordat contracte firmelor familiei sale, banii plătiți de primărie ajungând, în final, tot la el.

Tot în PrahovaVlad Oprea, primar în funcție al Stațiunii Sinaia, a fost reales pentru al șaselea mandat la scrutinul din 9 iunie. El se află în mijlocul unui scandal care nu i-a afectat parcursul electoral. O investigație Recorder, intitulată „Cartelul din Carpaţi„, a relatat despre proprietăți deținute de Oprea prin interpuși, inclusiv un castel în Franța, despre vila pe care acesta şi-a construit-o în Sinaia într-o rezervație arhitecturală și care beneficiază de drum privat avându-l drept unic utilizator pe Oprea, despre licitații trucate, despre implicarea în diverse afaceri a unei firme deținute în acte de mama edilului, dar și despre oameni apropiați primarului, instalați în posturi cheie, arata antena3CNN.