BREAKING NEWSSPORT

Simona Halep, suspendată 4 ani pentru încălcarea regulilor antidoping

Simona Halep (30 de ani) a primit o suspendare de 4 ani în cazul de dopaj. Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) a făcut anunțul.

Decizia nu este definitivă. Dubla campioană de Grand Slam poate face apel la TAS – Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

ITIA confirmă că un tribunal independent a suspendat-o pe Simona Halep pentru o perioadă de 4 ani, din cauza încălcării Programului Anti-Doping. Dubla campioană de Grand Slam, în vârstă de 31 de ani, a fost găsită vinovată pentru două încălcări separate. Prima, cu substanța interzisă roxadustat, la US Open 2022. A doua este legată de iregularitățile din pașaportul său biologic, potrivit anunțului oficial al Agenţiei Internaţionale de Integritate a Tenisului (ITIA).

Decizia vine înainte cu două săptămâni de aniversarea împlinirii vârstei de 31 de ani, la 27 septembrie.

Simona Halep a fost judecată pentru două acuzaţii de dopaj, una referindu-se la substanţa roxadustat, depistată în timpul unui test de rutină efectuat la US Open 2022, iar cea de-a doua având legătură cu paşaportul biologic al campioanei românce.

Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunţat, marți, 12 septembrie,  că un tribunal independent a decis ca Simona Halep să fie suspendată pe o perioadă de patru ani pentru încălcarea programului anti-doping.

Potrivit ITIA, tribunalul independent, stabilit de Sport Resolutions, s-a întrunit pe 28 şi 29 iunie 2023 la Londra, ocazii cu care au fost audiaţi martori şi experţi atât din partea ITIA, cât şi din partea Simonei Halep.

„La 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a constatat că jucătoarea a comis încălcări intenționate ale regulilor antidoping în temeiul articolului 2 din TADP: Prezența și utilizarea roxadustatului, așa cum s-a evidențiat în proba de urină a lui Halep recoltată la 29 august 2022 la US Open. Utilizarea unei substanțe sau a unei metode interzise în cursul anului 2022, pe baza recoltării și analizei a 51 de probe de sânge furnizate de jucătoare în cadrul programului ABP.
Tribunalul a acceptat argumentul lui Halep potrivit căruia ar fi luat un supliment contaminat, dar a stabilit că volumul ingerat de jucătoare nu ar fi putut duce la concentrația de roxadustat găsită în proba pozitivă.  Acuzația ABP a fost, de asemenea, menținută, tribunalul declarând că nu are niciun motiv să se îndoiască de „opinia puternică” unanimă la care a ajuns fiecare dintre cei trei experți independenți ai Unității de gestionare a pașapoartelor sportivilor (APMU), potrivit căreia „dopajul probabil” a fost explicația pentru neregulile din profilul lui Halep.
Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, suspendare pe care tribunalul a decontat-o din perioada de ineligibilitate. Ca atare, suspendarea fostului număr unu mondial va dura de la 7 octombrie 2022 până la 6 octombrie 2026. Cazul rămâne subiectul unui apel”, se arată în comunicatul ITIA.

Simona Halep a vorbit pentru prima oară în aprilie acest an, după șase luni de când a fost suspendată despre tergiversarea judecării cazului de dopaj în care a fost implicată, relatează realitateasportiva.net. Sportiva a acordat un amplu interviu site-ului Tennis Majors, într-o primă apariție în așteptarea judecării cazului de dopaj cu roxadustat.

Simona Halep a fost suspendată provizoriu pe 21 octombrie 2022, de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, după ce a fost depistată cu o substanță interzisă la US Open 2022. Jucătoarea română a fost informată despre testul pozitiv pe 7 octombrie 2022.