Preşedintele AUR, George Simion, solicită Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) să retragă proiectul care ar impune noi reguli pentru producătorii agricoli.
„În timp ce PSD şi PNL îşi dispută palatul pregătit pentru ‘faraonul’ Iohannis, guvernul vrea să impună noi reguli pentru producătorii agricoli, fermierii care vor să vândă produsele din producţia proprie. Indiferent dacă e vorba de fructe sau legume, ei vor fi obligaţi să se înregistreze la direcţiile sanitar-veterinare. S-au terminat toate problemele din sistemul agricol din România şi numai asta mai lipsea: să se impună noi reguli pentru ţăranii români care vând pe marginea drumului produsele din producţia proprie”, afirmă Simion într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă.
Potrivit acestuia proiectul publicat de ANSVSA arată că cei care vând produse tradiţionale preparate în casă înseamnă că deţin o gospodărie ţărănească de legume şi fructe şi vor fi obligaţi să se înregistreze la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană.
„Este o nouă măsură luată de nişte birocraţi în nişte birouri din Bucureşti, care nu au niciun fel de legătură cu realitatea din teren. Practic, ceea ce nu înţeleg ei este că pentru fermierii din această categorie, lucrurile vor fi extrem de complicate. Pe scurt: în numele protejării sănătăţii consumatorilor, românii din zonele rurale care vând pe piaţă câte un borcan de zacuscă, gem sau dulceaţă sunt obligaţi să se înregistreze şi să achite taxe la ANSVSA şi să respecte condiţii draconice. Din punct de vedere al unui fermier mediu este normal să fie autorizat în acest sens. Dar oare chiar nu mai au loc de ţăranii care vând pe marginea drumului câteva legături de legume din propria producţie? Nu o fac pentru că vor să păcălească statul, ci pentru a-şi câştiga existenţa, pentru că statul nu face nimic pentru ei”, spune preşedintele AUR.
El precizează, de asemenea, că proiectul prevede că, după ce se vor înscrie la Direcţia Sanitar-Veterinară, legumicultorii şi micii producători vor fi verificaţi periodic, iar expunerea spre vânzare în locurile publice se va face în vitrine sau prin alte mijloace adecvate, care să elimine orice posibilitate de contaminare a produselor expuse.
„Pentru ţăranul român este o cerinţă de-a dreptul halucinantă. Pentru o bună parte din producătorii români va însemna încetarea activităţii, pentru ceilalţi va însemna o complicare foarte mare a activităţii şi a existenţei lor. Prin urmare, vor creşte importurile, producţia internă va scădea, iar românii vor fi obligaţi să mănânce orice altceva, numai produse româneşti nu. Dar asta se doreşte! În ultimii ani, fie că a fost vorba de PSD sau PNL, s-a făcut orice pentru a fi eliminaţi fermierii români, ţăranii români, pentru a se face loc produselor din import. Iar acum, prin ideea complet deplasată ca producătorii care vând în faţa curţilor să aibă echipamente de protecţie alimentară şi să deţină un document prin care să dovedească faptul că nu au boli care pot fi transmise prin alimente este aberant. Istoria ne spune clar: niciodată nu s-a îmbolnăvit vreun român după ce a mâncat zacuscă sau gem din gospodăria unui ţăran. A venit cineva să vadă cât munceşte un ţăran, cum sunt mâinile lor? Să lase ţăranul să se descurce cum poate, pentru că altfel, cu asemenea proiecte, vor muri de foame. Să se gândească şi PSD şi PNL că oamenii aceştia muncesc ca să-şi câştige existenţa. Ţăranul din asta trăieşte. Mai vinde o legumă, mai vinde o pasăre, mai vinde un porc. Ei cu asta trăiesc”, spune liderul AUR.
Simion susţine că România rurală este „plină de oameni amărâţi, care îşi suplimentează veniturile din vânzarea acestor produse”.
„Mulţi sunt bătrâni, bolnavi, care îşi permit cu greu medicamentele, iar acum statul vrea să le ia şi acest ultim colac de salvare. Solicit ANSVSA să retragă acest proiect şi să înceteze să mai intre cu bocancii peste ţăranii români. Să fie mai preocupaţi de verificarea produselor din import, pline de chimicale şi tot felul de aditivi periculoşi, şi să lase în pace ţăranul român”, arată el, scrie Agerpres.