BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Silviu Gurlui, scenarii sumbre despre incendiile de la Cernobîl: „Acele păduri sunt contaminate. Problema de acum începe”

Sunt noi incendii de pădure în zona centralei nucleare de la Cernobîl, ocupată de forţele ruse. Silviu Gurlui, profesor de fizică, a explicat ce consecințe pot rezulta, mai ales că solul şi vegetația din zona sunt contaminate.

„În zona de excludere au început incendii masive, care pot avea consecințe foarte grave. Cu toate acestea, acum este imposibil să controlăm şi să stingem incendiile în totalitate din cauza capturării zonei de excludere de către forţele ruse de ocupație, a scris duminică seara vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk pe contul său Telegram.

Întrebat dacă există vreun pericol, Silviu Gurlui, profesor de fizică, a precizat:

„Eu aş spune că problema de acum începe. Astăzi de la amiază au fost înregistrate două focare în zona Red Forest, undeva la 2-3 km de reactorul nr. 4, cel care a fost în accidentul din 1986.

Mai mult de atât, sunt rafale de peste 70km/h în această perioadă, iar vântul bate spre direcția centralei. Eu cred că până spre seară va fi un moment dificil pentru cei care încearcă să diminueze efectele acestui incendiu.

În arealul celor 4 reactoare nu există încă senzori activi. În momentul de faţă nu sunt probleme de niciun fel înregistrate de senzorii din vecinătate, dar aceste focare abia acum joacă un rol important şi trebuie să avem mare grijă. Aceste focare sunt monitorizate de comunitățile internaționale. Acea zonă e o zonă care a fost contaminată în urma accidentului din 1986.

Astfel, orice incendiu în funcţie de durată şi localizare poate cauza o eliberare în atmosferă a unor radionuclizi şi pot contamina zonele învecinate. Pot fi nocive într-o anumită manieră pentru că fie au pătruns în sol fie se regăsesc acolo în vegetaţie”, a spus Silviu Gurlui, profesor de fizică, la Antena 3.