RELIGIEULTIMA ORĂ

Sfântul Ilie mergea cu carul prin cer, așa a ajuns să zguduie chiar și tronul lui Dumnezeu. Era drept, corect şi bun la suflet, dar ispitit de diavol pentru a-şi ucide părinţii. Ocroteşte recoltele şi aduce ploi

An de an, marea sărbătoare a Sfântului Prooroc Ilie are loc pe data de 20 iulie. Sfântul Ilie este cunoscut ca fiind aducător de ploi, care poate arunca grindina și poate provoca fulgere și tunete. De asemenea, mai este cunoscut ca fiind și ocrotitorul recoltelor. Credincioșii mai spun că Sfântul Ilie alungă canicula, seceta și răcorește pământul.
Cunoscut în credinţa ortodoxă ca fiind un Sfânt drept, corect, bun la suflet, acesta a fost ispitit de diavol pentru a-şi ucide părinţii. Căindu-se, Sfântul Ilie i-a cerut lui Dumnezeu puterea de a lupta împotriva lor. Dumnezeu i-a ascultat rugăciunile şi, dăruindu-i un car tras de cai albi, l-a făcut puternic şi biruitor în faţa acestora.
Când tună şi fulgeră, Sfantul Ilie pleacă la vânătoare de demoni. Fulgerele sale cad pe pământ, dărâmă copaci şi incendiază acoperişurile caselor. Se spune că acolo unde loveşte fulgerul este ascuns un demon şi Sfântul îi vine de hac. Tunetul este provocat de roţile carului şi de viteza cu care trăsura sa aleargă.
Tradiţia ne spune că, datorită puterii imense ce-i fusese dată pentru a-i înlătura pe demoni, atunci când mergea cu carul prin cer, Sfântul Ilie zguduia tronul lui Dumnezeu. Din acest motiv, Dumnezeu i-a luat puterea dintr-o mână şi dintr-un picior.
De Sfântul Ilie, femeile de la sate culeg busuioc şi îl duc la biserică, aşezându-l la icoane. Tot ele pregătesc pachete pe care le dau de pomană pentru sufletul copilaşilor morţi devreme. De asemenea, se pot împarţi fructe, apă, flori de câmp şi alte bucate.

Superstiții de Sf.ilie:

-purtarea ramurilor de salcie, pentru a-i feri pe oameni de trăznete;
-în ziua de Sfântul Ilie, oamenii nu lucrează, pentru a nu-l mânia pe acesta şi a nu-l face să arunce fulgere asupra lor şi grindină şi prăpăd asupra recoltelor;
-oamenii nu trebuie să plece la drum. pentru a nu fi loviţi de fulgere; tot în aceasta zi, vrăjitoarele culeg plantele cu ajutorul cărora fac farmece;
oamenii trebuie să îşi facă cruce, pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului să lovească în toate, numai în
cruce nouă nu, ştiute fiind puterile nemarginite ale Crucii Sfinte în lupta cu diavolul;
-dacă va ploua în această zi, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă; plantele medicinale, de leac, au puteri mai mari dacă sunt culese în această zi;
fetele tinere, nemăritate, îşi pot visa alesul de Sfântul Ilie.
De ziua Sfântului Ilie se organizează bâlciuri şi târguri, în diferite părţi ale ţării.
În această zi sfântă, oamenii se pot ruga Sfântului Ilie pentru sănătate, pentru pace sufletească, pentru ajutor.
Este un moment al rugăciunii şi al întoarcerii către Dumnezeu si credinţa poporului nostru creştin ortodox.
Totodată, ziua Sfântului Ilie este şi un motiv de sărbătoare pentru români, deoarece mai mult de 100.000 de
oameni îşi serbează onomastica.

Ce este interzis sa faci de Sf.Ilie:

-nu se lucrează de teama pagubelor (trăznete, ploaie, grindină);
-îl cinstesc mai ales cojocarii, stuparii – se retează stupii, se duc faguri şi mere la biserică spre
binecuvântare şi se împart de pomană;
-se culeg în zori plante de leac stropite cu sânge de cocoş taiat deasupra lor;
se duc berbecii la berbecar;
-dacă tună, vor fi merele şi alunele viermănoase; dacă plouă, va ploua 20 de zile

In funcție de zona țării, această sărbătoare vine cu bâlciuri și târguri, la care participă numeroase persoane. Acestea sunt foarte populare, iar unele persoane vin chiar și din alte părți ale țării, devenind o tradiție deja.

Credincioșii se roagă în această zi pentru pace sufletească, sănătate și ajutor în caz de nevoie. Pe lângă acest lucru, ziua aceasta este una de sărbătoare deoarece sute de mii de persoană își serbează ziua onomastică.