Sărbătoarea astăzi la Mănăstirea Slatina. A fost slujbă specială în cinstea Sfântului Grigore Teologul. Zeci de credincioși din zonă dar și din alte județe au ales să ajungă astăzi, la Mănăstirea Slatina pentru a se ruga și închina la moaștele Sfântului Grigore Teologul.
La intervenţia Sfântului Sinod şi a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, racla cu moaştele Sfântului Grigorie Teologul (328-389) a fost readusă la 12 februarie 2001 la Mînăstirea “Schimbarea la Faţă” – Slatina, din judeţul Suceava, după mai bine de 55 de ani, timp în care s-au aflat la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti.
Înainte de a porni spre Slatina, racla s-a aflat vreme de zece zile (de la 2 februarie 2001 la 12 februarie 2001 ) în biserica mânăstirii “Sf. Ioan” din Suceava, prin faţa ei trecând şi închinându-se mii de credincioşi din întreg judeţul şi de mai departe. Racla a fost dusă în procesiune în 2001 la Slatina de circa 1000 de persoane, în fruntea cărora se aflau Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, de atunci, IPS Pimen şi numeroşi preoţi.
,, Sfintele moaşte – o parte din capul Sfântului – au fost aduse în Moldova de domnitorul Alexandru Lăpuşneanu (1552-1561, 1564-1568). În timpul primului război mondial, mai multe racle cu moaşte de sfinţi au fost puse la adăpost în Rusia ţaristă, o dată cu tezaurul României. Însă ele nu s-au mai întors în ţară decât în 1954, când României i s-a restituit şi o mică parte din tezaur. Numai că podoabele şi raclele cu moaşte luate de la mânăstiri nu au mai reintrat în posesia acestora, ci au fost depozitate la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti. În 1975, Nicolae Ceauşescu intenţionase să concentreze în acest Muzeu cele mai valoroase piese de patrimoniu din diferite zone ale ţării, în principal cele aflate în posesia bisericilor. Numai intervenţia Mitropolitului de atunci al Moldovei, viitorul Patriarh Justin Moisescu, care a întrebat retoric ce s-ar întâmpla în cazul unui cutremur devastator care ar lovi Bucureştiul, l-a făcut pe dictator să-şi schimbe planul, spunea atunci I.P.S. Pimen. Ierarhul de la Suceava considerând că, graţie acestor sfinte moaşte, Mănăstirea Slatina va redeveni un punct de atracţie în pelerinajele credincioşilor din ţară şi chiar din străinătate.
,,Sfintele moaște au stat la noi până în 1916 când a fost primul război mondial și știm că o parte din tezaurul țării sau chiar majoritatea raclelor cu sfinte moaște de la sfintele mănăstiri au luat calea U.R.S.S. așa zis spre păstrare. O parte din tezaur a revenit în țară la muzeele din București în 1956 și la noi în 2001 cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Părintele Patriarh Teoctist a revenit acasă pentru că în chivotul unde este introdus sfintele moaște scrie în limba slavonă Mănăstirea Slatina„, dezvăluie o măicuță de la complexul monahal.
Un fragment mai mare din moaștele Sfântului Grigorie Teologul se află la Patriarhia Ecumenică din Constantinopol. Acestea, alături de cele ale Sfântului Ioan Gură de Aur, au fost returnate Patriarhului Ecumenic Bartolomeu de Papa Ioan Paul al II-lea în anul 2004.
Sfântul Grigorie Teologul este sărbătorit în calendarul ortodox la 25 ianuarie singur şi la 30 ianuarie împreună cu ceilalţi doi Sfinţi Ierarhi din secolul al IV-lea, Vasile cel Mare şi Ioan Gură de Aur.