RELIGIE

Sfânta Maria Mică – Nașterea Maicii Domnului. Tradiții

Nașterea Maicii Domnului este sărbătorită vineri, pe 8 septembrie. Mai multe tradiții trebuie respectate în această zi, potrivit credinței populare.

Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mică este sărbătorită, în calendarul ortodox, pe data de 8 septembrie. Sărbătoarea are loc la trei săptămâni de la Adormirea Maicii Domnului, prăznuită pe 15 august.

Naşterea Maicii Domnului, cunoscută ca „Sfânta Maria Mică”, marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă.

Tradiții de Sfânta Marie Mică, 8 septembrie. Sfânta Marie Mică este cea mai importantă sărbătoare de la începutul Anului bisericesc, pe 1 septembrie. Anul Bisericesc este încadrat, circular, de sărbători dedicate Sfintei Maria, din 1 septembrie până pe 31 august: începe cu Nașterea Maicii Domnului și se încheie cu Adormirea Maicii Domnului.

Ce este interzis să faci de Sfânta Maria Mică, pe 8 septembrie

Interzis pe 8 septembrie. Tradiții de Sfânta Marie Mică. Sărbătoarea anunţă începutul unor activităţi specifice, precum culegerea unor plante şi fructe tămăduitoare, bătutul nucilor, culesul viilor, semănatul grâului, orzului şi secarei de toamnă.

Interzis pe 8 septembrie. Tradiții de Sfânta Marie Mică. Potrivit tradiţiei populare, la sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, ca de altfel ca la orice mare praznic, nu se fac treburi gospodăreşti, nu se spală rufe, nu se face curăţenie în casă, ca să nu se atragă răul.

Zi de rugăciune. În popor se spune că în această zi vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, dar şi ale celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară.

Dacă te vei ruga la Maica Domnului în această zi, atunci vei fi binecuvântată cu un copil sănătos.

Femeile care sunt deja însărcinate, trebuie să dea de pomană în această zi oamenilor și copiilor nevoiași, pentru ca nașterea să fie una ușoară, iar copilul să fie sănătos și lipsit de probleme.

Şi cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului, ca să-şi găsească perechea potrivită.

. În această zi, credincioşii ţin candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria şi împart din fructele toamnei pentru morţi, scrie doctorulzilei.ro.

Tradiția spune că la Nașterea Maicii Domnului nu e voie să se aprindă focul, oricât de frig ar fi, deoarece acest lucru aduce ghinion și boală.

La Nașterea Maicii Domnului, femeile trebuie să împartă struguri și prune, pentru ca morții să primească din roadele toamnei.

Tradiții de Sfânta Marie Mică, 8 septembrie. Bărbații nu au voie să facă niciun fel de treabă în casă sau în gospodărie în această zi. De asemenea, femeile nu au voie să coasă și să spele pentru a nu atrage răul asupra familiei și copiilor.