Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș, numită și Sfânta Filoteea, este una din sfintele cele mai iubite de pe teritoriul României. Ea este ocrotitoarea copiilor, a tinerilor și a fetelor pe care le ajută să se căsătorească. Este serbată în calendarul ortodox în data de 7 decembrie.Sfânta Muceniță Filofteia este considerată o sora îndepărtată a Sfântului Ilie fiind denumita și „aducătoarea de ploi”.
Istoria arată că au existat mai multe procesiuni cu moaștele Sfintei pe timp de secetă care au salvat recoltele. Sfânta Filofteia este un adevărat exemplu de smerenie, bunătate și dragoste față de oameni, nevinovăție și credință neabătută, copila mucenică fiind, așa cum arată și numele ei, o adevărată „iubitoare de Dumnezeu”.
Documentele istorice arată însă că moaştele muceniţei au rămas la Târnovo şi sunt aduse în Ţara Românească numai după anul 1393, când ţaratul bulgar de la Târnovo a fost ocupat de către turci. Se pare că de aici sunt duse la Vidin, probabil până în anul 1396. Pentru a nu fi profanate, sunt dăruite domnitorului Mircea cel Bătrân (1386+1418), care le aşează în biserica domnească Sfântul Nicolae de la Curtea de Argeş, pe atunci catedrală mitropolitană, ctitorie a domnitorului Basarab I Întemeietorul şi Nicolae Alexandru, fiul său.
Rămân acolo pană în anul 1893, când, datorită stării de degradare în care se află biserica, sunt mutate în biserica Sfântul Gheorghe, apoi în biserica Adormirea Maicii Domnului-Olari. În timpul primului război mondial sunt duse în paraclisul Mănăstirii Antim din Bucureşti, apoi revin la Curtea de Argeş şi sunt găzduite în marea biserică ctitorită de Neagoe Vodă Basarab.
Racla în care se odihnesc moaştele Sf. Filofteia, aflată în Curtea de Argeş, a fost restaurată în 2004 la Monetăria Statului. S-a drapat lemnul cu catifea roşie, s-au aurit piesele din argint, s-a reaurit capacul, s-au schimbat picioruşele de sprijin, confecţionate din aluminiu. În plus, s-au înlocuit bucăţile deteriorate din lemnul de chiparos.
Meşterii de la Monetăria Statului au povestit că fost şocaţi când au găsit scris pe săculeţul care învelea moaştele un blestem. „Blestemat să fie cel care va împrăştia vreodată moaştele Sfintei Cuvioase Filofteia!” ( adevarul.ro)