POLITICULTIMA ORĂ

Șeful PSD se bazează pe memoria scurtă a românilor. Critică măsurile luate de propriul partid

Pentru că urmează o serie de creșteri de taxe și impozite, în condițiile în care bani la buget pentru populismele guvernului Ciucă nu prea mai sunt, ca de obicei, pesediștii caută vinovați, uitând că cele mai multe din măsurile ce au adâncit criza au fost promovate chiar de PSD.

„M-am săturat ca la fiecare discuție așezată să apară tot felul de tiriplici care vin și-și dau cu părerea după ce au distrus România (…)”, declara Marcel Ciolacu, șeful PSD acum câteva zile.

Declarația era legată de impozitarea progresivă a pensiilor speciale, iar Ciolacu era iritat de întrebările ziariștilor care îi aminteau că, în 2020, CCR a mai respins odată ca fiind neconstituțională această măsură.

Problema pensiilor speciale, care doar în acest an, ne costă peste două miliarde de lei este foarte simplă. Trebuie doar aplicate prevederile din PNRR, lucru pe care Marcel Ciolacu se face că l-a uitat.

Prevederile PNRR legate de pensiile speciale sunt, conform publicației defapt.ro, următoarele:

  • „se vor revizui pensiile speciale pentru a le alinia la principiul contributivității”
  • „se va consolida principiul contributivității pe care se bazează sistemul”
  • „Va fi realizată, de asemenea, o analiză a pensiilor speciale în vederea identificării unor soluții concrete care să vizeze simplificarea pensiilor speciale și corectarea inechităților dintre beneficiarii acestor categorii de pensii și beneficiarii sistemului public de pensii din punct de vedere al aspectului contributivității, luând în considerare și jurisprudența Curții Constituționale”
  • „Implementarea reformei va fi finalizată până la 30 martie 2023”

În Anexa PNRR este precizat și faptul că noua lege a pensiilor speciale trebuie să intre în vigoare la finele anului 2022. Ceea ce nu se va întâmpla, ministrul muncii Marius Budăi a blocat reforma pensiilor și tot discută despre renegocierea procentului de 9,4% prevăzut în PNRR, fără să facă vreun pas nici pentru renegociere, nici pentru rezolvarea situației cu pensiile speciale. Aspect care ar putea duce la întreruperea finanțării europene prin PNRR pentru nerespectarea jaloanelor agreate cu Comisia Europeană.

Tot în Anexa PNRR mai este prevăzut și ce ar trebui să conțină noul cadru legislativ legat de pensii speciale:

  • Nu se vor crea noi categorii de pensii speciale, iar categoriile actuale vor fi raționalizate.
  • Pensiile speciale se calculează în prezent pe baza principiului contributivității, a vechimii în profesie și a reajustării procentului legat de veniturile obținute. Perioada minimă de cotizare este similară cu cea aplicată în fondul public de pensii.
  • Protecția deciziilor Curții Constituționale se va referi numai la pensiile magistraților, nu și la alte categorii, și se va referi numai la limitele explicite din argumentele Curții.
  • Nicio pensie specială nu poate depăși venitul obținut în cursul perioadei de cotizare.
Șeful PSD se luptă cu măsurile PSD 

Introducerea pensiilor speciale pentru parlamentari a fost o inițiativă legislativă semnată chiar de Marcel Ciolacu în 2015.

Apoi, Marcel Ciolacu a condus în Parlament Comisia de Cod Administrativ, cea care a introdus pensiile speciale pentru aleșii locali. Proiectul cu pensiile speciale pentru aleșii locali a fost ulterior asumat de guvernul Dăncilă (PSD) prin Ordonanță de Urgență.

O altă măsură criticată de liderul PSD este cea a scutirilor fiscale din domeniul construcțiilor.

Măsura a fost introdusă tot de PSD prin legea 227/2015 privind Codul Fiscal, în guvernarea Ponta, și completată printr-o ordonanță de guvern în 2018, în timpul mandatului lui Liviu Dragnea în fruntea PSD, când premier era Viorica Dăncilă.

Marcel Ciolacu nu a avut vreo obiecție când au fost aprobate cele două acte. Actualul secretar general al PSD, Paul Stănescu, ocupa funcția de vicepremier în guvernul Dăncilă în momentul adoptării ordonanței respective.

Conform unor surse din PNL, ieșirea lui Ciolacu are legătură cu refuzul liberalilor de a supraimpozita multinaționalele, însă pesediștii nu sunt la prima ieșire de acest gen, liberalii s-au pomenit, după ce s-au aliat cu PSD la guvernare, că decontează toate măsurile nepopulare, pesediștii urcând în sondaje în urma acestei poziționări a PSD de a fi opoziția din cadrul guvernării.

Cum a salvat PSD țara

Un alt leit motiv al intervențiilor lui Ciolacu este că PSD a salvat România după guvernări dezastruoase, afirmație complet falsă.

De fapt, este pentru prima dată în 30 de ani când PSD este la guvern într-o situație de criză, pesediștii au stat pe margine pe timp de criză, apoi au câștigat alegerile cu programe populiste. Acum situația e diferită, iar liderul PSD face un spectacol de fumigene prin care încearcă să creeze impresia că PSD luptă pentru „binele românilor”, pe când alianța cu PNL funcționează foarte bine la nivel de numiri de posturi, salarii umflate și sinecuri.

Printre cele mai vizibile „realizări” ale PSD din ultimii ani, putem enumera:

  • inflația de 15%, comparativ cu 1,5% pe vremea guvernului Cioloș (numit de pesediști „guvernul zero”)
  • salariile demnitarilor s-au mărit de trei ori între timp
  • introducerea de noi categorii numeroase de pensionari speciali, lucru care a avut ca efect deprofesionalizarea din cadrul poliției și parchetelor judiciare, plus o lipsă cronică de judecători, toate făcând parte dintr-un plan de paralizare a sistemului de justiție
  • eliberarea a zeci de mii de pușcăriași din închisori în încercarea de a-l salva pe Liviu Dragnea, prietenul de pescuit al lui Marcel Ciolacu
  • dobânda cu care se împrumută guvernul a crescut de la 2 la 9%, cea mai mare din perioada recentă
  • visteria țării golită înainte de pandemie pe tot felul de programe populiste, fără nici un efect real
  • investiții foarte mici sau zero, banii fiind folosiți pentru plata salariilor și a pensiilor
  • incapacitate de a realiza lucrări mari de infrastructură rutieră sau feroviară, România devenind izolată aproape în Europa și țara cu cele mai multe victime în accidente rutiere pe șosele îngrozitoare
  • inabilitatea de a atrage fonduri europene, fiind preferate programe de tip PNDL, prin care s-a furat enorm și s-au făcut poduri care tocmai se prăbușesc
  • pericolul de a rata finanțările uriașe prin PNRR pentru neîndeplinirea reformelor la care ne-am angajat

Trebuie totuși consemnat că la ultima „salvare” executată de PSD au pus umărul serios și PNL împreună cu președintele Iohannis. Dar pentru că situația s-a agravat, avem de-a face cu o pandemie urmată de un război la graniță, liderii PSD adoptă acest stil de comunicare pentru a micșora pagubele electorale în vederea vitoarelor alegeri.