INTERNAȚIONAL

Şeful Interpol Moldova a fost arestat pentru 30 de zile

Șeful Interpol Moldova a fost arestat pentru 30 de zile, într-o mega-anchetă comună între Republica Moldova și Republica Franceză, cu asistența FBI. Valentin Ţentiu și alți 4 inculpați sunt acuzați că în schimbul unor sume de bani ajutatu diverse persoane să dispară de pe listele de urmăriți internațional.

Procuratura Anticorupție anunță că cinci persoane au fost reținute în dosarul privind o presupusă schemă de corupție privind publicarea de către INTERPOL a Notificărilor Roșii pentru diferiți infractori, anunțați în căutare internațională. Din cei cinci suspecți, doar șeful Interpol Moldova a rămas în spatele gratiilor. Viorel Țentiu are calitate de învinuit, potrivit Unimedia.md.

În urmă cu două zile au fost reținute 4 persoane în cadrul dosarului de corupție, cu implicarea înalților funcționari de la Interpol Moldova, iar pe 5 iunie perchezițiile au continuat, iar oamenii legii au reținut al cincilea suspect în această schemă.

Dintre cele 5 persoane reținute, 4 persoane au fost eliberate de către procuror, după aprecierea că nu există temei pentru aplicarea măsurii preventive, adică riscul de eschivare, de împiedicare a bunei desfășurări a justiției și de săvârșire a altor infracțiuni.Cel puţin 20 de criminali notorii din întreaga lume, daţi în urmărire generală internaţională, au reuşit să-şi şteargă numele din lista Interpolului datorită unei scheme implementată cu ajutorul unor funcţionari de rang înalt de la Chişinău. Printre aceștia se numără un fost ministru, șefi de la MAI, șeful Interpol Moldova și un avocat.