ACTUALITATEBREAKING NEWSNAȚIONALULTIMA ORĂ

Șeful Dănuț Bolohan,originar din Suceava, nu a fost la serviciu . DNA a săltat angajații de la Vama Iași, într-un dosar de evaziune fiscală și corupție, cu un prejudiciu de 12 milioane de euro!

Mai mulți angajați de la Biroul Vamal de Frontieră Iași au fost audiați de DNA, în cadrul unui dosar de corupție ce vizează un prejudiciu de aproape 12 milioane de euro. Perchezițiile de ieri s-au desfășurat pe parcursul mai multor ore. În jurul orei 14:00, ieri, mai mulți funcționari au fost conduși la audieri. Șeful biroului vamal, Dănuț Bolohan, a lipsit de la serviciu fără să își anunțe superiorii. Și numele său este indicat de anchetatori în dosarul de corupție,arata bzi.ro.

Procurorii au dispus întreruperea activității pentru tot biroul vamal. Mai mulți angajați aflați în tură au fost ținuți de anchetatori într-unul dintre birouri. După mai multe ore de verificări, anchetatorii au ridicat acte și au condus la audieri trei funcționari: Cristinel-Leonard Tîrnovanu, soțul medicului ginecolog Camelia Tîrnovanu, Cristian Timofte și Simona Andreică.

overlay-cleverrocurorii au suspiciunea că este vorba de un prejudiciu de aproximativ 12 milioane de euro. Mai precis, rețeaua de vameși ar fi protejat activitatea mai multor firme care aduceau haine din Turcia, pentru care declarau la vamă o valoare mult mai mică, pentru evitarea taxelor.

În vara anului 2022, Vama Iași a fost în centrul unui scandal, în momentul în care s-a anunțat că vor fi scoase la concurs mai multe posturi vacante. Până la urmă, mulți candidați au picat proba scrisă.

DNA a săltat angajații de la Vama Iași, dar șeful biroului nu a venit la serviciu

În ziua perchezițiilor, Dănuț Bolohan, originar din Suceava, șeful Biroului Vamal de Frontieră Iași, nu s-a aflat la serviciu. În trecut a fost și directorul Vămii la nivel de regiune. Acesta nu a anunțat superiorii că va lipsi de la locul de muncă. Culmea, chiar și el este menționat în cercul persoanelor anchetate de procurorii DNA. În cursul zilei de ieri, Dănuț Bolohan nu a putut fi contactat, telefonul mobil fiind închis. Stia sau nu stia Danuț Bolohan de descinderea de la sediul Bicoului Vamal?

„Nu a venit la serviciu, nu a anunțat pe nimeni. Alte informații nu am. Anchetatorii nu m-au întrebat nimic. În afară de comunicatele oficiale, nu știu nimic”, a transmis Marius Costache, director general la Direcția Regională Vamală Iași.

Descinderile au fost făcute în mai multe județe din țară

Perchezițiile DNA au fost efectuate împreună cu Direcția de Investigare a Criminalității Economice și Financiare, Direcția de Operațiuni Speciale, Brigada Operațiuni Speciale Iași, Direcția Generală Antifraudă Fiscală, Autoritatea Vamală Română, Inspectoratul de Jandarmi Iași, Brigada Specială de Intervenție Jandarmi București și Brigada Mobilă de Jandarmi Bacău.

„Ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții în 162 de locații (o instituție publică), restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale situate în județele Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Ialomița, Arad, Sibiu și municipiul București”, au transmis anchetatorii în cursul zilei de ieri.

DNA a săltat angajați de la Vama Iași, dar rămâne de văzut dacă vor fi emise și mandate de arestare pe numele suspecților.

Procurorii vor continua perchezițiile de la Vamă în următoarele zile.În cazul perchezițiilor efectuate la Suceava, mai multe surse susțin că acestea ar fi vizat patru firme aparținând  unei cunoscute familii de transportatori și importatori de haine din Turcia și China. Firmele respective sunt de ceva vreme în vizorul autorităților, după ce mari cantități  de articole de îmbrăcăminte aduse din China și din Turcia ar fi fost cumpărate în acte la sume derizorii și revândute cu un adaos infim. Acum aproximativ un an  se estima că ar fi vorba de nici mai mult, nici mai puțin de 400 de containere cu îmbrăcăminte, aduse cu TIR-urile respectivei familii la Suceava. Trebuie menționat faptul că toate formalitățile de vămuire a acestor mărfuri au fost făcute la Vama Iași, chiar dacă articolele de îmbrăcăminte importate și transportate de firmele acestea aprovizionează în special Bazarul și magazine din Suceava.

 

sursa:bzi.ro