ACTUALITATEBREAKING NEWSNAȚIONAL

Șeful Biroului Vamal Iași, suceveanul Dănuț Bolohan: un cadou de 40.000 de euro

Şeful Biroului Vamal de Frontieră Iaşi a primit cadou anul trecut o sumă impresionantă, mai exact 40.000 de euro. Informaţia apare în cea mai recentă declaraţie de avere a lui Dănuţ Bolohan, consultată de „Ziarul de Iaşi”, dărnicia venind din partea unei rude, Ioan Bolohan. Bărbatul i-a mai lăsat în acelaşi an şi o moştenire în valoare de 16.200 de lei, potrivit documentului oficial. Dănuţ Bolohan mai are în bănci economii în valoare de 125.500 de lei (circa 25.500 de euro).

Bolohan s-a aflat în ultimii doi ani la conducerea Direcţiei Regionale Vamale (DRV) Iaşi. El a revenit la vechiul post în luna martie a acestui an, după ce la cârma DRV Iaşi a fost numit vasluianul Marius Costache. Înscăunarea unui nou şef s-a făcut odată cu organizarea şi funcţionarea Autorităţii Vamale Române (AVR), care a scos Vămile din administrarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi le-a trecut în subordinea directă a Ministerului Finanţelor Publice. Venitul încasat de Bolohan anul trecut din funcţia de şef al DRV Iaşi se ridică la 113.000 de lei (aproape 23.000 de euro), ceea ce echivalează cu un venit lunar de circa 9.500 de lei (1.900 de euro). Rezultă că suma pe care a primit-o cadou de la neamuri este aproape dublă faţă de veniturile încasate de el într-un an „cu sudoarea frunţii”. De altfel, acelaşi Ioan Bolohan apare şi în declaraţia de avere din anul 2021, şeful Biroului Vamal de Frontieră Iaşi fiindu-i dator pe atunci cu 20.000 de euro,arata ziaruldeasi.ro

Bolohan mai arată că, alături de soţie, a intrat anul acesta în posesia unui apartament de 49 mp în judeţul Iaşi, însă fără să precizeze în ce mod a fost dobândit bunul imobiliar. La sfârşitul anului trecut şi el a vândut un apartament, încasând 40.000 de euro, deşi au fost ani când nu declara nicio locuinţă în proprietate. Până în anul 2020, când i-a fost donat un apartament în Suceava. În luna martie 2022, a vândut şi o maşină, pe care a luat 20.000 de euro. Cât priveşte datoriile la bănci, şeful Biroului Vamal de Frontieră Iaşi a luat în 2019 un credit de 140.000 de lei, suma fiind scadentă în anul 2024. Soţia lui Bolohan figurează în declaraţia de avere cu un venit anual modest, de 18.100 de lei, drept fonduri pensie privată,arata ziaruldeiasi.ro..