BREAKING NEWS

Șeful Armatei Rusiei, „bucătarul lui Putin”, vedete de televiziune și bănci controlate de Putin, puse pe lista de sancțiuni a UE

Ministrul apărării din Rusia, Serghei Șoigu, comandantul-șef al forțelor aeriene rusești și a flotei din Marea Neagră, „propagandiști” de vârf ai statului și 351 de deputați din Duma Rusiei sunt țintele așteptate ale sancțiunilor UE care vor fi anunțate în cursul zilei de miercuri, conform The Guardian.

Măsurile, care trebuie semnate de miniștrii de externe ai UE, vor merge mai departe decât cele anunțate de SUA și sunt semnificativ mai profunde decât sancțiunile impuse de Marea Britanie.

Dacă sunt aprobate, UE va impune înghețarea activelor și interdicții de călătorie asupra a 23 de persoane, trei bănci și o „fabrică de troli” notorie din Sankt Petersburg, ca răspuns la decizia președintelui rus Vladimir Putin de a recunoaște auproclamatele republici Donețk și Lugansk ca fiind state independente. Blocul comunitar european este așteptat să sancționeze 351 de membri ai Dumei de stat a Rusiei care au votat recunoașterea celor două teritorii,potrivit digi24.ro.

Guvernul rus va suporta și alte restricții privind abilitatea sa de a acumula capital de pe piețele financiare europene. Oficialii europeni pregătesc măsuri de interzicere a comerțului cu cele două teritorii proruse din estul Ucrainei, în mod similar cu sancțiunile impuse Crimeii în 2014.

„Toată lumea pare să susțină adoptarea sancțiunilor”, a spus un diplomat european. Capitalele europene au la dispoziție mai puțin de două ore să trimită comentarii, miniștrii fiind așteptați să aprobe sancțiunile la ora 16:00 (ora României).

La vârful listei de sancțiuni este Șoigu, deoarece este „în cele din urmă responsabil de orice acțiune militară împotriva Ucrainei”, arată proiectul de listă văzut de publicația britanică. Militarului i se alătură Anton Vaino, șeful de cabinet al lui Putin, care „joacă un rol activ în luarea deciziilor”, precum și Igor Osipov, comandantul-șef al flotei ruse din Marea Neagră, precum și Serghei Surovikin, comandantul-șef al Forțelor Aerospațiale ale Rusiei.

Alți oficiali de rang înalt sunt vicepremierul și președintele băncii de stat VTB, Dmitri Grigorenko, și Igor Șuvalov, președintele băncii de dezvoltare a Rusiei, VEB, care joacă un rol important în finanțarea sectorului apărării.

UE ia în vizor și „propagandiștii” ruși, inclusiv purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe, Maria Zakharova, și șeful postului TV RT, Margarita Simonian, ambele cunoscute pentru retorica lor stridentă anti-occidentală. Și Vladimir Soloviov, prezentatorul pro-Kremlin al postului Rusia Unu, este vizat.

Alte figuri notabile sunt Yevgeni Prigozhin, descris în sancțiunile SUA ca fiind fondatorul și șeful neoficial al grupului de mercenari Wagner, care este deja supus sancțiunilor UE pentru rolul său în trimiterea forțelor în conflict în vestul Africii. Prigozhin, cunoscut drept „bucătarul lui Putin”, finanțează Agenția de Cercetare a Internetului, care a fost adăugată și pe lista de sancțiuni a UE. Cu sediul la Sankt Petersburg, Agenția este mai cunoscută ca fiind „fabrica de troli”, unde bloggerii lucrează non-stop să inunde internetul global cu viziunile pro-Putin și anti-occidentale.

Mama și soția lui Prigozhin, care dețin companii cu legături cu acesta, sunt și ele pe listă.

Băncile sancționate sunt Banca Rossiya, despre care UE și oficialii vestici cred că este banca personală a lui Putin și a multor oficiali, precum și Promsvyazbank și Vnesheconombank, ambele considerate ca fiind instruite personal de președintele rus, cu un rol cheie în finanțarea sectorului apărării din Rusia.

Liderii UE au semnalat și alte sancțiuni care ar putea fi aplicate în zilele următoare, potrivit oficialului european citat de The Guardian.

sursa:digi24.ro:foto:  Profimedia Images