BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Șefa FMI: „Dacă Mama Natură nu ne ajută și iarna va fi aspră, vor fi tulburări sociale” – Avertisment despre recesiunea din 2023

Avertisment sumbru din partea Fondului Monetar Internațional. Șefa FMI atenționează că unele țări vor intra în recesiune în 2023, din cauza războiului din Ucraina, și iarna grea va provoca „anumite tulburări sociale”.

„În mai multe țări din Europa s-ar putea produce tulburări sociale în iarna ce vine, a avertizat directorul Fondului Monetar Internațional – Kristalina Gheorghieva.

”Cu siguranță că există teama de recesiune în unele țări sau, chiar daca nu va fi recesiune, că se va simți ca o recesiune. (…) Dacă Mama Natură decide să nu coopereze și dacă iarna va fi grea, se poate ajunge la unele tulburări sociale”, a atenționat Gheorghieva, miercuri, într-o intervenție la Washington, citată de Reuters.

Gheorghieva a declarat că Europa este afectată direct de atacul Rusiei asupra Ucrainei și că războiul are consecințe economice ”oribile”, care în unele țări au dus la teama de recesiune.

Directoarea FMI a arătat că Banca Centrală Europeană are o misiune dificilă – să țină economia în funcțiune, dar să lupte și împotriva inflației. Situația din UE se aseamănă cu cea din Japonia, acolo unde banca centrală majorează dobânzile pentru a lupta cu inflația, iar, pe de altă parte, guvernul anunță un program de stimulente fiscale – două politici care merg în direcții diferite.

”Inflația este încăpățânată, mai extinsă decât credeam că va fi. Iar asta înseamnă că bancherii centrali vor trebui să fie la fel de încăpățânați în lupta contra inflației”, a mai avertizat Gheorghieva.

„Riscurile în jos continuă să domine perspectivele economice mondiale iar unele ţări ar urma să intre în recesiune în 2023, dar este mult prea devreme să spunem dacă va avea loc o recesiune globală extinsă”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Fondului Monetar Internaţional, Gerry Rice, citat de Reuters. Acesta a explicat că, chiar dacă din punct de vedere tehnic, unele ţări nu sunt în recesiune, pentru mulţi oameni din întreaga lume situaţia actuală se va resimţi exact ca o recesiune.

Cele mai recente date statistice arată spre o nouă încetinire a activităţii economice în trimestrul al treilea, având în vedere inflaţia ridicată, problemele de-a lungul lanţurilor de aprovizionare şi înăsprirea condiţiilor de pe piaţa financiară, dar nu a oferit detalii cu privire la o nouă revizuire a perspectivelor economiei mondiale în următorul raport ce va fi publicat de Fondul Monetar Internaţional, relatează Agerpres.

În luna iulie, FMI şi-a revizuit, în jos, estimările privind avansul economiei mondiale, până la 3,2% în 2022, şi la 2,9% în 2023. Instituţia financiară va da publicităţii luna viitoare un nou raport WEO.

Continuarea restricţiilor din cauza COVID-19 şi problemele din sectorul imobiliar afectează activitatea economică în China, în timp ce aprecierea dolarului are implicaţii pentru multe ţări.

În cazul României, Fondul Monetar Internaţional prognoza în luna aprilie că economia românească va încetini de la un avans de 5,9% în 2021, până la 2,2% în 2022, pentru ca anul viitor să accelereze până la 3,4%.