JUSTIȚIEULTIMA ORĂ

Șef de Direcție sanitar-veterinară, arestat de DNA pentru luare de mită

Directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor  a fost arestat pentru 30 de zile, la solicitarea procurorilor DNA Constanța. Acesta este cercetat pentru luare de mită în valoare de 11.000 de euro.

Directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Tulcea, Tuchilă Mitică, a fost reținut de procurorii DNA și ulterior arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce a fost prins în flagrant primind o tranșă de mită de 11.000 de euro, a transmis DNA.

Banii reprezentau o parte dintr-un total de 50.000 de euro pretinși de la reprezentantul unei firme, în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale de serviciu.

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Constanța au anunțat marți seara că Tuchilă a fost reținut în urma unei acțiuni în care s-a constatat infracțiunea în flagrant delict. Potrivit anchetatorilor, directorul DSVSA Tulcea ar mai fi încasat anterior 25.000 de euro, printr-un intermediar, în decembrie 2024.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 16 aprilie 2025, a inculpatului TUCHILĂ MITICĂ, director executiv al Direcției Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor – Tulcea, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

La data de 16 aprilie, instanța a admis propunerea procurorilor de arestare preventivă pentru o durată de 30 de zile.

În cursul lunii decembrie 2024, inculpatul Tuchilă Mitică, în calitatea menționată, ar fi pretins reprezentantului unei societăți comerciale suma de 50.000 euro, iar în aceeași cursul aceleiași luni, inculpatul ar fi primit de la acesta, prin intermediar, suma de 25.000 euro, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu.

La data de 15 aprilie 2025, din suma pretinsă inițial, inculpatul Tuchilă Mitică a mai primit 11.000 euro, în legătură cu aspectele menționate anterior, ocazie cu care procurorii au procedat la constarea infracțiunii flagrante.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijinul lucrătorilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție și Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, se arată în comunicat.