Iată care este secretul celor mai buni ardei umpluți, făcuți la cuptor. Dacă sunt făcuți așa, sigur nu mai rămâne nimic în farfurie!
Rețeta de ardei umpluți de mai jos este perfectă pentru un prânz în familie sau la o masă cu prietenii. Este un preparat sățios și foarte gustos.
Evită totuși să fie la cină, pentru că stomacului nu-i priește carnea tocată înainte de somn.
Dacă totuși dorești să servești la cină ardei umpluți, poți folosi în loc de carne tocată grasă cu carne de pui sau curcan sau cu orez și ciuperci. Și ardeii umpluți de post sunt delicioși.
Rețetă ardei umpluți cu carne și orez, la cuptor – Ingrediente
8 ardei grași dolofani (am folosit ardei galben, dar și unul roșu kapia, pentru că mai rămăsese compoziție de carne și nu am vrut să o arunc)
800 grame carne amestec (porc și vită)
1 legătură de pătrunjel
1 legătură de mărar
2 lingurițe boia dulce
700 ml bulion + 250 ml apă rece
2 cepe mari
70 grame orez cu bob rotund
câteva frunze de țelină
1 linguriță de zahăr
50 ml ulei
sare, piper, cimbru uscat – după gust
Rețetă ardei umpluți cu carne și orez, la cuptor – Mod de preparare
În prima etapă, se curăță ceapa și se toacă mărunt. Decupează căpăcelele ardeilor la codiță și curăță-i bine de nervuri și semințe. Spală și toacă mărunt verdeața – pătrunjelul și mărarul.
Pune ceapa la călit în 3 linguri de ulei, până devine sticloasă. Adaugă apoi orezul uscat și mai lasă pe foc 2-3 minute, amestecând încontinuu ca să nu se ardă. Lasă deoparte compoziția la răcit.
Într-un castron încăpător, pune carnea tocată, verdeața mărunțită, cimbrul, boiaua, sare și piper, după gust, plus ceapa cu orez, călite și răcite.
Amestecă bine cu mâinile în compoziție, ca să se omogenizeze bine toate ingredientele.
Umple fiecare ardei gras cu 2-3 linguri de compoziție, dar ai grijă să nu îndeși prea multă compoziție, mai lasă spațiu cât un deget.
După ce ai umplut ardeii, pune 3 linguri de ulei într-un wok sau o tigaie adâncă și pornește focul.
Iată SECRETUL ce garantează un preparat cu gust delicios:
Frige la foc iute ardeii umpluți pe fiecare parte câte 30 de secunde, ca să se rumenească frumos.
După ce ai rumenit toți ardeii, pune-le căpăcelele decupate și așază-i frumos într-o tavă. Eu am folosit o tavă dreptunghiulară în care au încăput perfect cei 8 ardei umpluți.
Toarnă peste ardei bulionul diluat cu apă în care ai pus puțin zahăr – acesta va tăia din aciditatea roșiilor. Lichidul trebuie să acopere cam jumătate din înălțimea ardeilor.
Printre ardei se pun și câteva frunze de țelină, care dau un gust aparte.
Se acoperă tava cu o folie de aluminiu și se pune la cuptor pentru 50 de minute, la 180 de grade Celsius. După expirarea timpului, am întors ardeii pe cealaltă parte și i-am lăsat la cuptor încă 50 de minute, dar fără folie.
Acești ardei umpluți la cuptor pot fi serviți cu ciabatta (nimic nu se compară cu pâinea înmuiată în sosul delicios de roșii!), cu sau fără smântână, presărați cu puțin proaspăt pătrunjel.
Poftă bună!