BREAKING NEWSINTERNAȚIONALULTIMA ORĂ

Secretarul de stat Gheorghe-Florin Cârciu, vizita de trei zile in Ucraina. In Opriseni a vizitat un muzeu iar in Cernauti s-a intalnir cu cadre universitare

In timp ce refugiatii ucraineni fug din calea razboiului , o delegație din partea Departamnetului Romanilor de Pretutindeni a considerat ca e  numai bun momentul sa  mearga intr-o vizita in  Bucovina de Nord din Ucraina.

In prima zi  a deplasarii secretarul de stat Gheorghe-Florin Cârciu ,primul popas  a fost făcut în localitatea Oprișeni, unde oaspetii romani au  vizitat  Muzeul de istorie și arheologie „Maximilian Hacman”, unicul muzeu de acest fel care poate fi întâlnit în regiunea Cernăuți, dar și în Ucraina.

Aici sunt adunate sute de obiecte importante, unele dintre ele au fost descoperite de elevi în timpul expedițiilor arheologice pe care le întreprind în satele românești din nordul Bucovinei  împreună cu domnul profesor Nicolae Bodnariuc, fondatorul și directorul acestui Muzeu.

Secretar ul de stat Gheorghe-Florin Cârciu împreună cu colegii săi Radu Cosma și Victor Ionescu, însoțoiți de doamna Irina Loredana Stănculescu, Consul General al României la Cernăuți au vizitat cele 12 săli ale muzeului, luând cunoștință mai îndeaproape de obiectele și exponatele care se găsesc în interiorul clădirii.

Nicolae Bodnariuc, directorul Muzeului „Maximilian Hacman” își dorește foarte mult ca acest Muzeu să devină un model pentru toate satele din Bucovina. E nevoie, însă, ca sălile muzeului de la etajul unu să fie reparate, iar pentru păstrarea în condiții normale a obiectelor adunate este nevoie și de mobilier special. Oaspeții români au rămas impresionați de entuziasmul domnului Bodnariuc și de acest Muzeu deosebit, care se găsește untr-un sat locuit compact de etnici români, situat la doar 5 kilometri de granița cu România

Sosirea delegației române la Cernăuți a constituit un prilej de bucurie pentru zeci de elevi, studenți și profesori universitari. În cadrul unei întâlniri speciale cu oaspeții din București la Consulatul General al României la Cernăuți tinerii cernăuțeni  și-au primit cadourile binemeritate.

La finele anului trecut peste 150 de elevi și studenți, dar și profesori universitari din regiunea Cernăuți, au accesat mai multe programe lansate de DRP  și au devenit beneficiari ai acestor proiecte. Cadourile – laptop-uri, tablete, ruxacuri cu rechizite școlare au fost înmânate învingătorilor chiar de domnul secretar de stat Gheorghe-Florin Cârciu, care i-a felicitat pe elevi și studenți, invitându-i să participe în viitor și la alte proiecte inițiate de DRP. Domnul Cârciu a menționat că anul acesta se va reveni la Proiectul burselor pentru elevii români din Ucraina, dar și la Programul de tabere ARC. Se caută posibilități de a susține și studenții de la Catedra de Filologie  Română și Clasică a Universității cernăuțene, dar și profesorii din școlile cu predareas în limba română din Ucraina.

Delegația română a avut în prima zi a vizitei sale la Cernăuți o întâlnire la fel de importantă la Catedra de Filologie Română și Clasică a Universității cernăuțene, unde s-a întânit cu prorectorul Universității Vasyl Baluh, dar și cu șefa Catedrei Cristina Paladean, cu profesorii universitari Veronica Todoșciuc și Felicia Vrânceanu.

Au fost discutate diverse probleme legate de învățământul superior în Ucraina, susținerea studenților și a cadrelor didactice de la Catedra de Filologie Română și Clasică. Vasyl Baluh le-a mulțumit oaspeților români și poporului român pentru susținerea Ucrainei și a ucrainenilor în aceste clipe grele de război, pentru ajutorul umanitar pe care-l primește Universitatea din Cernăuți, în special, din partea colegilor de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și de la instituțiile de învățământ superior din Iași.

Delegația română se va afla la Cernăuți și în următoarele două zile, urmând să viziteze mai multe localități românești și să aibă întâlniri cu membrii mediului asociativ românesc, cu presa de limbă română din regiunea Cernăuți, dar și cu oficialitățile locale.

Umrăriți în subsolul acestui text un material video despre prima vizită a secretarului de stat Gherghe-Florin Cârciu întreprinsă la Cernăuți.

Vitalie ZÂGREA pentru BucPress