Alimentarea cu apă este asigurată cu restricţii în 628 de localităţi, respectiv în 349 localităţi cu sisteme centralizate şi 279 de localităţi fără sisteme centralizate, conform datelor publicate luni de Agenția Națională Apele Române.
„În prezent, 349 de localităţi care dispun de sisteme centralizate (din care 6 oraşe/municipii Dorohoi, Novaci, Iaşi, Paşcani, Hârlău şi Solca) sunt afectate de deficitul rezervei de apă, alimentarea cu apă fiind asigurată cu dificultate, cu restricţii/intermitent în anumite intervale orare.
Cele mai multe localităţi afectate sunt în judeţele: Botoşani – 101 localităţi, Iaşi – 94 localităţi, Vrancea – 36 localităţi, Gorj – 28 localităţi, Bacău – 16 localităţi, Neamţ – 12 localităţi, Mehedinţi şi Argeş- 8 localităţi, Vaslui – 10 localităţi, Galaţi şi Giurgiu – 6 localităţi, Dâmboviţa şi Braşov – 5 localităţi, Hunedoara – 4 localităţi, Suceava şi Olt – 3 localităţi, Teleorman – 2 localităţi, Dolj şi Caraş-Severin – 1 localitate.
În prezent, 279 de localităţi care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale, sunt afectate de seceta prelungită, având fântâni secate (amplasate pe domeniul public al statului şi privat), localităţi din judeţele Botoşani, Vaslui, Neamţ, Bacău, Suceava, Iaşi, Galaţi, Olt, Prahova, Vrancea, Mehedinţi şi Gorj.
Cele mai afectate localităţi sunt în judeţele: Botoşani -154 localităţi din care şi Municipiul Dorohoi, Vaslui – 60 localităţi, Neamţ – 24 localităţi, Bacău – 18 localităţi, Iaşi – 7 localităţi, Galaţi – 5 localităţi, Olt şi Prahova – 3 localităţi, Suceava – 2 localităţi, Mehedinţi, Vrancea şi Gorj – 1 localitate”, se menţionează în comunicatul postat de ANAR pe reţeaua de socializare.
Mircea Fechet: Nu avem probleme cu rezervele de apă ale României
Acumulările hidrotehnice sunt în prezent pline într-un procent de aproximativ 77%, astfel că nu sunt probleme în România în ceea ce priveşte rezervele de apă, doar izolat înregistrându-se astfel de cazuri, a dat asigurări, luni, ministrul Mediului, Mircea Fechet.
„Nu avem probleme în ceea ce priveşte rezervele de apă ale Romaniei. Astăzi, acumulările hidrotehnice sunt pline într-un procent care e în jur de 77%. Asta înseamnă că singurele probleme cu alimentarea cu apă potabilă sunt unele izolate şi în niciun caz nu vorbim de o problemă sistemică”, a declarat ministrul într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o la finalul vizitei sale în judeţul Dolj.
Fechet a precizat, totodată, că din punctul său de vedere soluţia pentru combaterea deşertificării, un fenomen cu care se confruntă Oltenia, ar fi înfiinţarea de noi păduri.
„Întâmplător, am început vizita de lucru cu o pepinieră în comuna Cârcea, unde am văzut cum se produc milioane de puieţi de diferite specii în fiecare an, pentru că în ceea ce priveşte deşertificarea, un alt fenomen grav cu care se confruntă această regiune, înfiinţarea de noi păduri este singura metodă prin care putem opri acest fenomen şi este singura soluţie prin care putem salva ceea ce se mai poate încă salva”, a adăugat ministrul.
Mircea Fechet s-a aflat, luni, într-o vizită prin judeţul Dolj, prilejuită de deschiderea la Craiova a unui centru RetruRO SGR, cel de-al şaselea din ţară la momentul actual.