Românii încorporabili, rezerviști și rezerviștii voluntari riscă amenzi de până la 8.000 de lei, dacă refuză ordinul de chemare, după ce legislația privind pregătirea populaţiei pentru apărare urmează să fie modificată.
De asemenea, riscă amenzi şi cei care nu se prezintă la timp la centrul militar, dar numai în cazul instituirii stării de urgenţă, a stării de asediu sau de război, potrivit avocatnet.ro.
Sancţiunea apare după ce proiectul de lege ce vizează modificarea Legii 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare va modifica inclusiv modul în care se vor sancționa contravențiile din domeniu.
Potrivit proiectul de lege privind pregătirea populaţiei pentru apărare, pe lângă cetăţenii încorporabili şi rezervişti, singurele categorii ce pot fi sancţionate în prezent, şi rezerviștii voluntari vor putea primi amenzi pentru abateri de la legislația privind pregătirea populaţiei pentru apărare.
Astfel, se vor aplica amenzi de 510 sau 1.020 de lei (unul sau două puncte, care reprezintă 20% din valoarea salariului minim brut, adică, în prezent, 510 lei) pentru:
– neprezentarea, înaintea plecării din ţară, la organul de evidenţă militară, pentru a preda livretul militar, adeverinţa de recrutare ori ordinul de chemare la mobilizare
– neprezentarea, în termenul legal, pentru primirea documentelor personale de evidenţă militară
– pierderea, deteriorarea sau înstrăinarea documentelor personale de evidenţă militară.
Aceleaşi amenzi se dau acum pentru neprezentarea în termen de o lună, în vederea luării în evidenţă la centrele militare pe raza cărora şi-au schimbat domiciliul. Această prevedere urmează să fie eliminată din Legea 446/2006.
Cu amendă de la două la șase puncte, adică între 1.020 și 3.060 de lei în prezent, vor putea fi sancționate neprezentarea la data, ora şi locul prevăzute în ordinul de chemare sau în notificare, pentru clarificarea situaţiei militare sau pentru concentrare și neprezentarea la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare.
Amenzi mai mari, cuprinse între 2.040 și 4.080 de lei (4-8 puncte), se vor aplica pentru prezentarea cu întârziere la comisia locală de recrutare-încorporare la data, ora şi locul prevăzute în ordinul de chemare sau în notificare, dacă întârzierea nu depăşeşte trei zile, astfel încât fapta să constituie infracţiune.
Sancţiunile cele mai mari, cuprinse între 4.080 și 8.160 de lei (8-16 puncte), se vor aplica pentru:
– refuzul de a primi ordinul de chemare
– întârzierea nejustificată la recrutare-încorporare, concentrare, mobilizare sau pentru clarificarea situaţiei militare, la instituirea stării de urgenţă, a stării de asediu sau la declararea mobilizării ori a stării de război
– neprezentarea pentru executarea serviciului alternativ.