GENERAL

SCUTUL PADURII/Autoutilitara de 45.000 euro confiscata. Și 10 mc de lemn au ajuns în curtea unui canton silvic

În cadrul activității dispuse în planul de acțiune al IPJ Suceava pe linie silvică la data de 26.07.2022, orele 16.30, un echipaj de poliție în urma exploatării unor informații de interes operativ, a procedat la oprirea în trafic pe DN2 E85 pe raza mun. Fălticeni, autoutilitara  marca IVECO – MAGIRUS ce se deplasa din direcția Spătărești – Fălticeni, pentru care existau suspiciuni cu privire la proveniența materialului lemnos. Cu ocazia verificărilor au fost constatate următoarele:
           Autoutilitara era condusă de  Vornicu Vasile, șofer în cadrul S.C. ENTAGRI S.R.L. cu sediul în com. Mălini, sat Poiana Mărului, jud. Suceava, administrator Leucă Vasile, căruia i s-au solicitat pentru control documentele  personale, cele ale autoutilitarei precum și cele pentru încărcătura transportată. Acesta a înmânat documentele personale,  precum și cele ale autoutilitarei.
          Pentru încărcătura transportată  conducătorul auto a prezentat pe avizul pentru un volum de 17,5489 m3 lemn rotund rășinoase emis de către O.S. Mălini  S-a procedat la verificarea cod-avizului în aplicația sumal.control rezultând faptul că acesta este valabil iar traseul GPS corespunde cu intinerariul parcurs de la locul de încărcare și până la locul opririi.
         Întrucât existau suspiciuni cu privire la proveniența materialului lemnos s-a procedat la lăsarea în custodie a auto în cauză cu încărcătura aferentă la Ocolul Silvic Fălticeni, unde a rămas până a doua zi.
         La data de 27.07.2022, în urma continuării verificărilor întreprinse împreună cu lucrătorul silvic din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, s-a constatat faptul că fotografiile încărcate în aplicația Sumal 2.0. nu corespund cu încărcătura de pe mijlocul de transport, precum și numărul de bucăți, motiv pentru care s-a procedat la însoțirea utilitarei la sediul Cantonul Silvic Boroaia din cadrul Ocolului Silvic Fălticeni, unde a fost dată în custodie.
         În urma inventarierii materialului lemnos, s-a constatat faptul că materialul lemnos nu beneficiază de proveniența legală stabilindu-se că încărcătura conține o cantitate totală de 22,507 mc lemn rotund rășinoase – valoare totală de 12.696 lei, din care 21,54 mc lemn lucru – în valoare de 12579 lei și 0,967 mc lemn foc – în valoare de 117 lei.
       În cauză s-a întocmit dosar penal pentru transport material lemnos peste 10 mc fără documente de proveniență în baza art. 68 alin. 2 ind. 1 din Legea 46/2008 M.
        Întreaga cantitate de material lemnos a fost indisponibilizată și lăsată în custodie la Cantonul Silvic Boroaia din cadrul Ocolului Silvic Fălticeni, în timp ce autoutilitara marca Iveco-Magirus , evaluată la suma de 45.000 euro a fost indisponibilizată, fiind predată în custodie la locația special amenajata a IPJ Suceava.