BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Sculptura din Kiev, care simbolizează „reunificarea” dintre Ucraina și Rusia, va fi demontată

Sculptura care simbolizează „reunificarea” dintre Uraina și Rusia, amplasată la Kiev, va fi demontată parțial. Anunțul a fost făcut de către primarul Vitalii Kliciko, pe 25 aprilie.

„Rusia și-a arătat atitudinea față de Ucraina prin masacrul animalic al civililor, nimicindu-ne orașele și satele, prin intenția de a ne nimici statalitatea. Cei opt metri de metal al așa-zisei „prietenii dintre două popoare” vor fi lichidați din centrul Kievului”, a scris Kliciko pe Telegram.

De asemnea, edilul a precizat că din compoziție vor fi eliminate figurile ucraineanului și rusului – doi muncitori care țin împreună ordinul sovietic al „Prieteniei dintre popoare”. De asemenea, va fi lichidată sculptura de grup din granit roșu. Va rămâne deocamdată doar arca din titan, sub formă de curcubeu.

Arca a fost amplasată în parcul „Kreșatîi”, pe malul drept al Nistrului, în anul 1982, cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a creării URSS. Demontarea sculpturii era discutată de autoritățile ucrainene din anul 2014 în contextul decomunizării. Ulterior, autoritățile locale s-au răzgândit, invocând costurile semnificative ale lucrărilor.

Sursa: Newsmaker.md