Un proiect de lege care a fost depus în Senat prevede creșterea siguranței în unitățile de învățământ. După incidentul care a avut loc la Colegiul Național Ion Creangă din București, mai mulți parlamentari au cerut măsuri concrete și ferme pentru creșterea siguranței în școli.
Astfel că, în Senat a fost depus un proiect pentru completarea Legii nr.35/2007 privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ, precum și pentru modificarea și completarea altui act normativ.
În propunerea legislativă se arată că: „Reglementarea unui cadru care să permită adoptarea unor măsuri mai ferme pentru a asigura protecția și securitatea tuturor celor care își desfășoară activitatea sau care se află în incinta grădinițelor, școlilor și liceelor devine, așadar, o necesitate, cu atât mai mult că există studii ce arată că există o corelație între nivelul de siguranță pe care îl simte un elev și bunăstarea și sănătatea mintală a acestuia, respectiv rezultatele sale școlare”.
Ce susțin inițiatorii proiectului?
Inițiatorii acestui proiect susțin că în sistemul legislativ românesc, cadrul normativ privind siguranța în unitățile de învățământ este reprezentat de Legea nr. 35/2007. La Articolul 1 al acestui act normativ se arată că siguranța se realizează sub coordonarea prefectului, fiind în responsabilitatea autorităților administrației publice locale, a inspectoratelor școlare, a inspectoratelor județene de poliție sau de jandarmerie și a unităților școlare. Această inițiativă vine în completarea L egii nr. 35/2007, prin reglementarea unor măsuri concrete ce pot fi luate pentru sporirea siguranței în grădinițe, școli și licee. Astfel, este vorba despre posibilitatea de a instala sisteme de detectare a substanțelor, armelor, explozibililor sau a oricărui alt obiect care poate provoca o vătămare.