Hotărârea referitoare la transferul unei suprafețe de 20 ha teren de la Stațiunea de Cercetări Agricole către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a stârnit un scandal joi, la ședința Consiliului Local Suceava. Prefectul a solicitat Consiliului Local revocarea hotărârii pe motiv că a fost adoptată fără respectarea legii, în caz contrar urmând să fie sesizată instanța de contencios administrativ. Hotărârea fusese luată acum aproape o lună de zile, iar în urma demersului prefectului, CL Suceava a decis, joi, să revină asupra hotărârii adoptate. Nu s-a făcut însă fără scandal.
Președintele de ședință, Dan Ioan Cușnir, i-a cerut primarului Ion Lungu în debutul ședinței de joi, 29 august, să explice de ce Consiliul Local Suceava nu a fost informat imediat despre o adresă a Prefecturii Suceava emisă în data de 12 august, ci a amânat-o până la data de 28 august, incluzând informarea în ordinea de zi suplimentară a ședinței. A fost un fel de „uvertură” a unui conflict destul de predictibil, Dan Ioan Cușnir arătându-și nedumerirea pentru că adresa reprezentantului Guvernului în teritoriu nu a fost tratată cu prioritate, Ion Lungu motivând prin faptul că s-a purtat mai întâi o corespondență între Primărie și Instituția Prefectului.
Informarea cu răspunsul transmis de Primărie către Prefectura Suceava a fost prezentată spre finalul ședinței și înainte de a asculta ultimele două intervenții ale unor cetățeni care au făcut în prealabil solicitări la CL Suceava pentru alte probleme. În informarea semnată de primarul Ion Lungu și de secretarul general al municipiului, Ioan Ciutac, se susținea că actul administrativ adoptat cu privire la transfer este legal.
De cealaltă parte, în finalul ședinței Consiliului Local Suceava, Dan Ioan Cușnir a avut un schimb de replici cu mai mulți consilieri, dar și cu primarul Ion Lungu și cu secretarul Dan Ioan Ciutac. Celor doi li s-a spus că este imoral ceea ce fac, întrucât au primit adresa Prefecturii în 12 august și au prezentat-o consilierilor locali pe lista suplimentară. De fapt, având în vedere dialogul dintre Ion Lungu și Dan Ioan Cușnir de la începutul ședinței, era destul de predictibil că la discuțiile despre informarea cu privire la această hotărâre se va isca scandal.
Numai că scandalul nu a fost între Ion Lungu și Ioan Ciutac, pe de o parte și Dan Ioan Cușnir de cealaltă parte. Ca în fabula „Racul, broasca și o știucă”, au fost exprimate fel de fel de păreri și din partea altor membri ai Consiliului Local și niciodată nu părea să fie un consens, indiferent dacă este vorba de discuția viceprimarului Lucian Harșovschi cu Ioan Ciutac ori de intervenția lui Cristian Timoficiuc ori a lui Mihai Flutur – care spunea că în anii următori astfel de transferuri de teren se vor face doar prin lege, nu prin hotărâri de consiliu – sau de atacul lui Adrian Arămescu la adresa lui Dan Ioan Cușnir.
Acesta din urmă a insistat la Ion Lungu să supună aprobării informarea, iar Ion Lungu i-a replicat că nu are cum să supună aprobării o informare. Primarul a insistat și asupra faptului că s-a consultat cu secretarul de stat de la Ministerul Dezvoltării. „Consider că hotărârea este legală. Domnul prefect, dacă o consideră nelegală, atunci să o atace în instanță. Eu, ca primar, nu mai fac nicio altă inițiativă”, a spus destul de răspicat Ion Lungu.
În schimb, președintele de ședință a spus că rolul lui Ion Lungu și a lui Ioan Ciutac era „să apere Consiliul Local” (Dan Ioan Cușnir nu a indicat însă niciun temei legal și chiar am fi curioși să vedem în ce articol și alineat de lege există prevederea că primarul este „apărător al Consiliului Local” sau „trebuie să apere Consiliul Local” – n.red.), ceea ce din start l-a scos din răbdări pe Ioan Ciutac, care i-a replicat că tocmai asta a făcut, și anume a apărat Consiliul Local. Cei doi vorbeau unul peste celălalt – e adevărat că Ioan Ciutac a fost cel care, de data asta, a început – și între altele Dan Ioan Cușnir a spus că trebuia să fie mai întâi o consultare a Consiliului Local. Replica lui Ioan Ciutac a fost că tocmai prezentarea unei informări înseamnă o consultare cu consilierii. În ce măsură consultarea sau informarea este chiar identică este iarăși de discutat.
Cei doi, Ion Lungu și Ioan Ciutac, au susținut că este punctul lor de vedere și că și-l asumă, iar prefectul nu are decât să atace hotărârea în contencios administrativ. Președintele de ședință a cerut grupurilor de consilieri locali să se pronunțe asupra situației și a propus să fie găsită formula prin care Consiliul Local să îndrepte lucrurile prezentate ca nelegale de Prefectură. Totodată, Dan Ioan Cușnir a spus că atât Ion Lungu, cât și secretarul au lăsat să se înțeleagă că tot ceea ce li s-a propus să voteze este legal, în condițiile în care juriștii Prefecturii, citând texte de lege și decizia Curții Constituționale, au arătat că au fost încălcate prevederi legale.
Viceprimarul Lucian Harșovschi a intervenit și a arătat că prefectul, chiar dacă verifică legalitatea actelor administrative (în genere este vorba de hotărâri ale consiliilor și dispoziții de primar), el doar poate aprecia că un act este sau nu legal, nu poate însă hotărî acest lucru.
Nuanța a fost corect semnalată de viceprimar, care a arătat că, de fapt, o instanță de contencios administrativ este singura care poate decide dacă este sau nu legală o hotărâre. În continuare, Lucian Harșovschi a arătat că adresa din 12 august a Prefecturii Suceava prin care se solicita revenirea asupra acestei hotărâri, în caz contrar va fi atacată în contencios administrativ (efectul imediat fiind suspendarea pe durata soluționării) era transmisă către Consiliul Local, primarul Ion Lungu și secretarul general Ioan Ciutac. Iar aici începeau detaliile pe care Lucian Harșovschi le-a scos în evidență, și anume că la consilierii locali a ajuns respectiva adresă abia pe data de 28 august. El susține că este necesar ca și Consiliul Local să răspundă.
Din punctul de vedere al viceprimarului acest răspuns trebuie să fie dat prin vot. Iar „votul informal” (din nou noțiunea de „vot informal” al Consiliului Local nu este specificată în mod expres în lege – n.red.) să fie dat la solicitarea prefectului de către consilieri și să fie tehnoredactat un răspuns către Prefectură, răspuns care să fie dat pe lângă cel al primarului și secretarului CL Suceava.
Dincolo de discuțiile care pot fi pe marginea unor chestiuni terminologice, esențial este că „bomba” a fost aruncată de Lucian Harșovschi: „Și de aceea eu propun revocarea hotărârii 204”. „Vedem ce spune Prefectura! De ce să mergem în instanță? O punem în actualitate cu acele lucruri care nu au fost făcute și să revenim în ședința de Consiliu Local cu o nouă hotărâre”, a fost soluția lui Lucian Harșovschi, diametral opusă în mod evident celei pe care o avea în vedere Ion Lungu și Ioan Ciutac, care ar fi optat pentru soluționarea în instanță a conflictului.
Ioan Ciutac i-a cerut însă lui Lucian Harșovschi să își asume inițierea unui proiect și să nu transmită în sarcina aparatului administrativ al CL Suceava inițierea unui proiect. Asta pentru că, în mod normal, legea nu permite decât primarului și consilierilor locali să fie inițiatori. Discuțiile au continuat iar Ioan Ciutac i-a atras atenția lui Lucian Harșovschi asupra faptului că el nu va viza de legalitate un proiect de hotărâre cu privire la revocarea pe chestiuni de legalitate a vechii hotărâri. Asta pentru că tot el, secretarul Ioan Ciutac, a specificat în răspunsul său către Prefectură că hotărârea luată privind transferul este legală.
Prin urmare, a specificat Ioan Ciutac, el nu va semna de legalitate decât un proiect de revocare pe chestiuni de oportunitate a hotărârii de transfer. Astfel, la propunerea grupurilor PNL, PSD, USR și PMP s-a acordat un „vot informal” (din nou, nu există un termen expres în legislație cu privire la votul informal) prin care s-a decis inițierea unui proiect de hotărâre prin care să fie corectat proiectul de hotărâre adoptat în ședința din 4 iulie privind transferul de teren.
La finalul discuțiilor, Dan Ioan Cușnir a dezvăluit că a fost la Ion Lungu împreună cu un coleg (de partid, probabil) și i-a propus lui Ion Lungu depunerea unui proiect de hotărâre pe tema respectivă, dar acesta, care are calitatea de inițiator, a refuzat. „La vremea aceea, nu știam că va face o informare și nu va supune la vot revocarea”, a spus Cușnir, care i-a reproșat lui Ciutac că nu a făcut ceea ce i-a cerut reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Ion Lungu a spus că a fost provocat de Dan Ioan Cușnir și că acesta i-ar fi spus că propune să fie revocată hotărârea cu 20 de ha și că va fi făcută alta cu 49 de ha. „Fără cuvinte!”, a spus Ion Lungu înainte de a se ridica brusc și a părăsi, vizibil supărat, ședința. „Nu este adevărat! Nu este adevărat!”, s-a apărat Dan Ioan Cușnir. Ion Lungu, în timp ce pleca, a vociferat „Comedie este aici sau ce faceți?”, în timp de Dan Ioan Cușnir a invocat-o pe Maica Domnului și a făcut o cruce.
sursa:obiectiv de suceava