GENERAL

Scandal după ce doi suceveni au oprit un camion care transporta cereale din Ucraina. Acesta nu avea sigiliul pus

Scandal după ce doi suceveni au oprit un camion care transporta cereale din Ucraina. Acesta nu avea sigiliul pus. Astfel, șoferul putea descărca marfa oriunde.

Au oprit un camion cu cereale ucrainiene

Disperați că pierd mult din cauza cerealelor ucrainene, mai mulți fermieri din Suceava au oprit un TIR care transporta cereale.

Ei au arătat în filmare că sigiliul nu era pus cum trebuia și putea fi desfăcut oricând pe parcursul tranzitării țării noastre, ca să descarce cereale aici, ceea ce e ilegal.

Asta în contextul în care ministrul Agriculturii spune că nicio cerere de licenţiere nu a fost aprobată și că teoretic, cel puţin, camioanele trebuie să mearg direct în port.

Totodată, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că nu are nicio informaţie de la nicio instituţie a statului român că vreun bob de grâu din Ucraina rămâne în România.

Fermierul sucevean Gabriel Bujor a explicat la Agro TV că împreună cu un alt fermier a început să urmărească respectivul camion ucrainean încărcat cu cereale și au solicitat prin apel la 112 un echipaj de poliție.

Camionul a fost oprit la Fălticeni unde cei doi au solicitat cântărirea lui motiv pentru care a fost chemat echipaj de la ISCTR.

„În timp ce veneau domnii de la ISCTR, am constatat că sigiliul nu este pus corespunzător, oblonul principal nu era sigilat, avea doar trecut un sigiliu prin porțile secundare ale oblonului, iar cordonul de sigilare care înconjoară tot vagonul era băgat pe sub prelată, era mascat.

Legea prevede că el se pune la vedere. Șoferul putea oricând întinde acel cordon și putea descărca, fără să afecteze sigiliul din spate și sigiliul din față. E o tehnică pe care noi bănuim că ei o practică la orice transport, nu a fost ceva făcut din greșeală”, a spus Gabriel Bujor.

Mai mult el a arătat că nu funcționează nici cântarele pentru măsurarea încărcăturii din Vama Siret.

Tot fermierii au fost amendați

„Noi am intrat pe jos în punctul vamal și cântarele nu funcționează. Urcă camioanele pe cântar, iar ecranele digitale de afară arată doar o linie punctată, nu arată o cantitate exactă.

Imediat cum am fost văzuți acolo în punctul vamal, am fost luați pe sus, legitimați și s-a făcut un fel de presiune asupra noastră”, a mai precizat fermierul sucevean.

El a spus că în urma acestui demers, fermierii în cauză s-au ales cu o amendă de 2.000 de lei din partea autorităților, pe motiv că au apelat nejustificat numărul de urgență 112, conform spuselor lor.

„La final de acțiune, tot noi am fost amendați cu 2.000 de lei, pentru apel nejustificat la 112. Autoritățile au fost foarte puțin cooperante, ne-au tratat cu superioritate și dispreț, nu vă spunem că mai aveam un pic și îi rugam frumos să-și facă treaba.

Noroc că am filmat și i-am amenințat că filmările o să ajungă pe masa ministrului și lucruri din astea, ca să-și facă treaba corespunzător”, a mai spus fermierul.