INTERNAȚIONALULTIMA ORĂ

Scandal de proporții la Vama Cernăuți: Prejudicii de 290 milioane de grivne și acuzații grave

În regiunea Cernăuți, 11 persoane au fost informate despre acuzații care presupun că au cauzat prejudicii de aproape 300 de milioane de grivne Vămii Cernăuți prin neplata taxelor vamale și a impozitelor. Printre aceștia se numără fostul șef al vămii, un fost deputat al consiliului regional și doi funcționari locali, conform UA:Suspilne.

Procuratura Anticorupție a anunțat pe Facebook că forțele de ordine au descoperit trei grupuri organizate cu peste zece persoane care acționau în cadrul vămii. Este posibil ca acestea să fi evitat plata taxelor vamale și a impozitelor în valoare de aproape 290 de milioane de grivne.

Astfel, în perioada 2017-2019, camioane cu mărfuri comerciale intrau prin punctul de trecere la granița româno-ucraineană. Acestea erau însoțite de documente falsificate, ceea ce permitea aplicarea unor tarife vamale mai mici. Uneori, se declara că camioanele erau goale.

Probabil, conducerea vămii facilita trecerea neîntârziată a acestor camioane și efectuarea formalităților vamale fără „obstacole”. În special, se face referire la șeful vămii care ocupa această funcție în momentul săvârșirii infracțiunii. În perioada 2017-2019, șeful vămii era Mîkola Salagor.

În plus, procuratura a dezvăluit că conducerea vămii ar fi organizat un atac asupra jurnaliștilor care investigau aceste activități ilicite.

Unul dintre co-organizatori și patru membri ai grupului au fost arestați. Membrii organizației criminale au fost informați despre acuzații în conformitate cu mai multe articole ale codului penal. Inclusiv pentru crearea unei organizații criminale, pedepsită cu închisoarea pentru un termen de la 7 la 12 ani și confiscarea proprietății.

De asemenea, abuz de putere, evitarea plății impozitelor, oferirea de mită funcționarului public, amenințări sau violență împotriva jurnaliștilor.