ACTUALITATELOCAL

Sărbătorile lunii mai în Poiana Micului

Începutul lunii mai este un timp deosebit pentru polonezii din țară, cât și pentru cei din străinătate. Imediat după 1 mai – Ziua Muncii – urmează încă trei sărbători naționale. Pe 2 mai sărbătorim Ziua Diasporei Poloneze și Ziua Drapelului Republicii Polone, iar pe 3 mai – Ziua Constituției din 3 Mai, care comemorează adoptarea primei constituții scrise moderne din Europa modernă la 3 mai 1791 și a doua din lume, după Constituția americană.
În mod tradițional, polonezii care trăiesc în Bucovina sărbătoresc aceste zile în Poiana Micului. Festivitățile din acest an au avut loc astăzi, 30 aprilie. Acestea au început cu Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ioan Paul al II-lea”, care a fost prezidată de capelanul polonezilor din dieceza de Iași, pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec împreună cu capelanul Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova pr. Łukasz Węgłowski, parohul din Poiana Micului, pr. Alin-Cătălin Butnaru, pr.
Răzvan Mătășel, paroh în Gura Humorului și pr. Ionuț Pal, paroh din Moara. Predica a fost rostită de capelanul Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, pr. Łukasz Węgłowski. În timpul liturghiei, garda de onoare cu drapelul a fost efectuată de militarii schimbului X al Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova și care au participat la festivități împreună cu comandantul lor, maiorul Przemysław Beczek. La eveniment au fost prezenți: prefectul județului Suceava – Gheorghe Alexandru Moldovan, subprefectul județului Dolj – Mariana Venera Popescu împreună cu reprezentanții Ascociației Macedonenilor din România, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava – Niculai Barbă, primarul comunei Mănăstirea Humorului – Viorel Croitoru, președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher împreună cu prim-vicepreședintele Victoria Longher.
După liturghie, în fața bisericii, locuitorii din Poiana Micului și reprezentanții tuturor organizaților locale din întreaga Bucovină au fost întâmpinați de președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher. De asemenea tuturor s-au adresat și oaspeții prezenți la eveniment. Apoi ansamblu „Mała Pojana” a ținut un spectacol, prezentându-și folclorul propriu muntenesc și cel polonez. Evenimentul s-a încheiat cu un picnic la Casa Polonă din localitate. Din fericire, vremea a ținut cu noi.