RELIGIE

Sărbătoarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare la Mănăstirea Putna: Moment de bucurie și unitate duhovnicească pentru întreaga ortodoxie româneasc

Într-o atmosferă încărcată de emoție duhovnicească și solemnitate, la invitația Preacuviosului Arhimandrit Melchisedec Velnici, starețul Mănăstirii Putna, Părintele Arhidiacon Maxim Sturza, consilier pentru Relațiile cu Instituțiile Statului al Mitropoliei Basarabiei, a fost delegat de Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, pentru a participa la sărbătoarea de pomenire a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, desfășurată la Mănăstirea Putna.

Zua de pomenire a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, din 2 iulie 2023, a fost prilej de aleasă bucurie și trăire duhovnicească pentru întreaga ortodoxie românească.

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur la altarul de vară al ctitoriei voievodale. Cu această ocazie, Părintele Arhidiacon Maxim Sturza a transmis mesajul Înaltpreasfințitului Petru, adresat obștii mănăstirii și credincioșilor prezenți, reafirmând importanța păstrării și promovării valorilor spirituale și moștenirii culturale care definesc identitatea noastră românească.

Totodată, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția deosebită adusă promovării valorilor creștine și identitare, Mitropolitul Petru l-a decorat pe domnul Andrei Batereanu, președintele Asociației Obștești „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, din Republica Moldova, acordându-i cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Basarabiei, „Ordinul Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, gradul I.

Prin decorarea domnului Andrei Batereanu cu acest înalt ordin, Înaltpreasfințitul Părinte Petru a subliniat importanța și aprecierea pentru munca și angajamentul său în păstrarea și promovarea moștenirii sfinte a lui Ștefan cel Mare, în Basarabia. Contribuția domnului Batereanu în cultivarea identității și valorilor românești este un exemplu demn de urmat pentru întreaga comunitate.

Asociația Obștească „Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost înființată cu scopul de a perpetua memoria și învățăturile Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, unul dintre cei mai importanți domnitori ai Moldovei. Prin intermediul proiectelor culturale, educaționale și sociale desfășurate de asociație, se urmărește promovarea valorilor morale, patriotismului și spiritualității românești, în spiritul învățăturilor lăsate de Sfântul Voievod.

Evenimentul de la Mănăstirea Putna a constituit un moment de profundă închinare și omagiere a domnului Moldovei, precum și de recunoaștere a meritelor celor care aduc cinste numelui și moștenirii sale în zilele noastre. Prin aceste gesturi și manifestări, Biserica Ortodoxă Română, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Mitropolia Basarabiei reafirmă importanța păstrării și promovării valorilor spirituale și culturale care definesc identitatea noastră comună.

sursa:Mitropolia Basarbiei