ACTUALITATEULTIMA ORĂ

Sărăcia loveşte România! 73% dintre români nu au niciun ban de economisit | Sondaj realizat de Ara-Public Opinion

În ediția de vineri seara a emisiunii Exces de putere de la Antena 3 a fost prezentat un sondaj realizat de Ara-Public Opinion, referitor la venituri, situaţia financiară din gospodării şi la percepția despre viitorul economic al României.

73% dintre români nu au niciun ban de economisit, se arată în sondajul realizat pe un eșantion de 1.006 persoane, în perioada 25 ianuarie 2022 – 10 februarie 2022.

Potrivit datelor, 16% dintre cei chestionați au așteptări pozitive din punct de vedere economic şi cred că situaţia în România se va îmbunătăți, în timp ce 82% se declară pesimiști în acest sens.

Având în vedere insecuritatea locurilor de muncă, venitul şi capacitatea redusă de economisire, 73% dintre respondenți spun că nu pot economisi deloc.

39% dintre respondenți au spus că nu le mai rămân bani după achitarea obligațiilor, în timp ce 34% descriu situaţia lor economică fiind „dificilă” sau „foarte dificilă”

Mai mult, 30% din cei chestionați se aşteaptă ca situaţia economică a gospodăriei lor să se deterioreze în următoarele 12 luni, iar pentru 26% dintre respondenți locul de muncă este instabil.

Din punct de vedere demografic, constatăm că vulnerabilitatea economică a gospodăriilor, apreciată ca fiind dificilă în acest moment, este resimțită de un procent de 27% bărbaţi şi 41% femei din categoria de vârstă 30-59 de ani.

În paralel, 39% dintre respondenți cu vârsta de peste 60 de ani au apreciat că situaţia financiară a gospodăriilor lor se va deteriora şi mai mult în următoarele 12 luni.

Din punct de vedere al veniturilor, 41% dintre respondenți spun că o duc foarte greu cu venituri de sub 5.500 de lei, cei mai îngrijorații fiind cei fără un loc de muncă stabil şi pensionarii.

Sondajul a fost realizat de Ara-Public Opinion în parteneriat cu IRSOP (Institutul Român de Sondare a Opiniei Publice).