GENERAL

Sanctiuni drastice pentru cei care vând ţigări şi alcool minorilor. Amenzi uriaşe şi închiderea magazinelor

Interzicerea vânzării de ţigări minorilor capătă noi valenţe odată cu promulgarea, marţi, a unei noi legi ce înăspreşte pedepsele.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea care prevede amendarea cu 10.000 de lei şi suspendarea activităţii pentru o perioadă de 30 de zile de la prima abatere pentru operatorii economici care comercializează băuturi alcoolice şi produse din tutun minorilor sub 18 ani.

Şeful statului a semnat decretul de promulgare a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, precum şi a Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, informează Administraţia Prezidenţială.

Noul act normativ preconizează constrângerea operatorilor economici care comercializează băuturi alcoolice şi produse din tutun să respecte legislaţia care interzice vânzarea acestor produse către minori, precum şi descurajarea minorilor de a cumpăra aceste produse.

Astfel, persoanele juridice care vând băuturi alcoolice şi produse din tutun minorilor sub 18 ani vor fi sancţionate cu „amenda contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii pe o perioadă de 30 de zile la prima abatere; săvârşirea unei noi contravenţii la această lege se sancţionează cu amenda contravenţională de 20.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii”, conform propunerii legislative.

De asemenea, conform legii promulgate, poate fi dispusă măsura suspendării activităţii localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile pentru servirea cu băuturi alcoolice, în localurile publice, a consumatorilor aflaţi în vădită stare de ebrietate, precum şi a minorilor.

Legea iniţiată de deputatul PNL Florin Roman a fost respinsă de Senat, dar aprobată pe 22 februarie, cu unanimitate de voturi, de Camera Deputaților.