Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava marchează, vineri, 1 noiembrie 2024, un moment semnificativ în medicina de urgență suceveană: al 100-lea pacient care a beneficiat de terapie endovasculară prin trombectomie mecanică, o procedură esențială pentru salvarea pacienților afectați de accident vascular cerebral (AVC) ischemic. Potrivit unui comunicat de presa transmis presei, această procedură, care presupune extragerea mecanică a cheagului de sânge, este realizată de echipa multidisciplinară de stroke a spitalului, singurul centru din regiunea Moldovei care oferă acest tip de tratament 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână. În România, doar aproximativ 25 de medici au expertiza necesară pentru a efectua aceste proceduri complexe, iar dintre aceștia, trei sunt parte din echipa de specialiști de la Suceava.
Spitalul sucevean se situează pe locul al treilea la nivel național în clasamentul numărului de trombectomii realizate, potrivit unei statistici din martie 2024, fiind devansat doar de Spitalul Universitar de Urgență București și Spitalul Clinic Județean Oradea. Următoarele poziții sunt ocupate de spitale renumite din Tg. Mureș, Sibiu, Timișoara, Cluj, dar și de Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare, Spitalul Militar Central „Carol Davila” și Spitalul „Elias”.
În România, doar aproximativ 25 de medici au expertiza necesară pentru a efectua aceste proceduri complexe, iar dintre aceștia, trei sunt parte din echipa de specialiști de la Suceava, salvând vieți zilnic.
Reprezentanții spitalului au transmis felicitări întregii echipe medicale, subliniind că satisfacția profesională provine din „sentimentul datoriei împlinite față de pacienți”