Sâmbăta Mare este ultima zi din postul Învierii Domnului, ziua în care, potrivit tradiției populare, se finalizează treburile casei. Sâmbăta Mare este ziua în care se prepară principalele bucate: drobul, friptura şi borşul de miel.
Este, de asemenea, ultima zi în care se mai poate face curat prin încăperi și se mai pot retușa hainele noi ce urmează a fi purtate în zilele de Paști, începând cu Noaptea Învierii. Se spune că femeile trebuie să aibă măcar o camaşă nouă, iar bărbaţii măcar o pălărie.
Întrebarea oricărei gospodine: se spală sau nu în Sîmbăta Mare?
În timpul zilei nu este interzis să spălăm, dar preoții spun că toată treaba trebuie încheiată neapărat până la lăsarea nopții.
Sâmbătă seara, gospodinele pregătesc și coşul ce urmează a fi dus la biserică pentru sfinţire. Nu trebuie să lipsească un ştergar nou, o lumânare albă aprinsă, ouă, cozonac, pască, o bucată de slănină, zahăr, făină, o ramură de busuioc, o figurină din aluat în formă de miel şi vin.
Pe de altă parte, Sâmbăta Mare este o zi în care nu se doarme, nici după-amiază și nici în noaptea Învierii când, potrivit tradiției, cerurile sunt deschise şi Domnul vede mai bine dorinţele fiecăruia.