ECONOMIC

Salina Praid inchisa din cauza infiltratiei apei in subteran

Activitatea de producție și vizitare a Salinei Praid a fost suspendată temporar de către Salrom. Măsura are ca scop protejarea și siguranța personalului și a turiștilor, ca urmare a infiltrațiilor provocate de precipitațiile abundente din ultima perioadă. Infiltrațiile provin din pârâul Corund și au dus la pătrunderea apei în subteran.

Activitatea de producție și vizitare a Salinei Praid a fost suspendată temporar de către Salrom – SNS SA. Măsura are ca scop protejarea și siguranța personalului și a turiștilor, ca urmare a infiltrațiilor provocate de precipitațiile abundente din ultima perioadă. Infiltrațiile provin din pârâul Corund și au dus la pătrunderea apei în subteran.Echipele specializate ale Societății Naționale a Sării depun eforturi susținute pentru a remedia problema și a redeschide salina cât mai curând posibil. Până la rezolvarea situației, #MEAT le recomandă turiștilor care doreau să viziteze Salina Praid în această perioadă să exploreze alte obiective atractive din județele Harghita sau Mureș. Societatea Națională a Sării va reveni cu informații actualizate asupra desfășurării lucrărilor., a transmis Ministerul Economiei.

,,Colegii de la Apele Române Mureș continuă să acorde sprijin nemijlocit, de specialitate și logistic, reprezentanților de la Salina Praid pentru punerea în siguranță a obiectivului afectat. Echipele din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș intervin de mai multe zile cu oameni și utilaje cu scopul de a îndepărta sursa de infiltrație.

‼️Astfel, în ultimele zile, a fost deviat cursul pârâului Corund și au fost realizate mai multe lucrări de protecție a malului drept, prin completări în corpul digului de protecție. Aceste operațiuni s-au efectuat cu scopul minimizării efectelor pătrunderii apei provenite din râul Corund în subteran.
Cu sprijinul, inclusiv a doi experți tehnici de la Universitatea Babeș Boliay și de la Universitatea Petroșani, in acest moment este pusă în practică soluția tehnică identificată, respectiv realizarea unui baypass de circa 120 de metri lungime format din trei linii de țevi.
🚜Prin intermediul acestei soluții tehnice, se urmărește îndepărtarea scurgerii naturale de pe sectorul cursului de apă adiacent terenului celui mai expus la infiltrații, creând un front de lucru atât pentru identificarea căilor de pătrundere ale apei, cât și pentru realizarea unor lucrări viitoare.
Pe termen lung, specialiștii noștri vor realiza un studiu hidrologic pe râul Corund, pe sectorul din amonte de secțiunea canionului Praid
Intervenția și monitorizarea va continua până la remedierea situației existente.,, au transmis Apele Române.