Angajatii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pot sa primeasca suport financiar daca lucrează cu monitoare, pentru achiziţionarea ochelarilor de vedere sau lentilelor de contact, în conformitate cu prescripţia medicului oftalmolog. Potrivit News.ro, sumele maxime acordate sunt de 500 de lei pentru ramele ochelarilor, 2500 de lei pentru lentilele acestora, iar decontarea va acoperi şi costurile consultaţiilor medicale şi manoperei necesare realizării ochelarilor.
Această decizie se bazează pe Legea privind siguranţa şi sănătatea în muncă, Directivele Consiliului UE privind condiţiile minime de securitate şi sănătate pentru lucrul la monitor, jurisprudenţa CJUE, Statutul judecătorilor şi procurorilor, precum şi pe Hotărârea de Guvern privind acordarea gratuită a asistenţei medicale, medicamentelor şi protezelor pentru anumite categorii de personal din sistemul justiţiei.
Decontarea pentru schimbarea lentilelor se face doar în cazul modificării diagnosticului iniţial, iar în cazul în care acesta rămâne neschimbat, decontarea pentru schimbarea ochelarilor se realizează o dată la 2 ani. Suma maximă acoperită din bugetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie include taxa pe valoarea adăugată, costul manoperei şi contravaloarea examenului medical.
În situaţia în care valoarea facturii este mai mică decât plafonul prevăzut, se decontează valoarea facturii, iar în cazul în care este mai mare, se acoperă suma maximă prevăzută. Se recomandă întocmirea procedurilor operaţionale pentru decontarea aparatelor de corecţie speciale către ordonatorii secundari de credite.
Această decizie vine în urma unei serii de directive şi jurisprudenţe naţionale şi europene care impun angajatorilor să asigure sănătatea şi securitatea lucrătorilor lor. Astfel, se respectă prevederile legale şi principiile directivei privind condiţiile de muncă la monitoare, precum şi jurisprudenţa CJUE care impune aplicarea acestor norme în practică.