BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Rusia taie livrările de gaz către R. Moldova, acuză Ucraina că fură din conducte. Prețurile cresc în Europa

Gazprom amenință că va întrerupe livrările de gaze către Republica Moldova de săptămâna viitoare, prin ultima rută spre Europa Occidentală. Rușii susțin că autoritățile ucrainene ar scoate ilegal gaze din conductele care traversează țara. În urma anunțului, preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au crescut. Gazprom anunță că va reduce de la 1 decembrie 2022 cu 56,5% livrările de gaze naturale către Republica Moldova, acuzând că numai o parte din volumul de gaze pe care-l livrează acestei ţări prin conductele care traversează Ucraina ajunge efectiv în Republica Moldova, relatează Agerpres.

Secretarul de Stat în Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării regionale de la Chişinău, Constantin Borosan, a semnalat pe Facebook că Gazprom a rezervat capacităţi ferme de transport ale operatorului gazoductelor ucrainene pentru punctele de conexiune cu Republica Moldova numai pentru un volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi pentru perioada octombrie 2022 – septembrie 2023.

Prin urmare, începând din 1 decembrie livrările de gaze ruseşti pentru Republica Moldova vor scădea cu 56,5% faţă de volumul prevăzut în contractul pe care compania Moldovagaz l-a încheiat cu Gazprom, a indicat oficialul citat.