BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Rusia susține că a distrus un depozit cu arme occidentale în Ucraina

Forțele ruse au tras rachete de croazieră pentru a distruge un mare depozit care conținea arme americane și europene în regiunea Ternopil din vestul Ucrainei, a anunțat duminică Interfax, în timp ce lupte de stradă făceau ravagii în orașul Severodonețk din estul țării, relatează Reuters, citat de news.ro.

Guvernatorul regiunii Ternopil a declarat că un atac cu rachete asupra orașului Chortkiv, lansat din Marea Neagră, a distrus parțial o instalație militară, provocând rănirea a 22 de persoane. Un oficial local a declarat că acolo nu erau depozitate arme. Reuters nu a putut confirma în mod independent relatările. Moscova a acuzat în repetate rânduri Statele Unite și alte națiuni că au furnizat arme Ucrainei. Președintele Vladimir Putin a declarat la începutul acestei luni că Rusia va lovi noi ținte dacă Occidentul va furniza Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acțiune pentru a fi folosite în sistemele de rachete mobile de înaltă precizie.

În ultimele zile, liderii ucraineni au reînnoit apelurile către țările occidentale pentru a accelera livrările de arme grele, în timp ce forțele rusești bombardează estul țării. Severodonețk a devenit epicentrul bătăliei pentru controlul asupra regiunii industrializate Donbas din est, formată din provinciile Luhansk și Donețk. Părți ale orașului au fost distruse în unele dintre cele mai sângeroase lupte de când Moscova și-a început invazia pe 24 februarie.

Guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat duminică că forțele ucrainene și rusești încă se luptă stradă cu stradă în Sievierodonetsk. El a precizat că, în timp ce forțele rusești au cucerit cea mai mare parte a orașului, trupele ucrainene au rămas sub controlul unei zone industriale și a unei uzine chimice unde se adăpostesc sute de civili.

„Nimeni nu poate spune dacă și câte victime au fost în ultimele 24 de ore în Severodonețk, unde continuă luptele intense”, a declarat Gaidai pe aplicația de mesagerie Telegram duminică. „Toată lumea vrea să evacueze acum, probabil, dar deocamdată nu există o astfel de posibilitate”, a declarat Gaidai. În Lisiciansk – orașul geamăn al Severodonețk-ului de peste râul Doneț – o femeie a fost ucisă în bombardamentele rusești, în timp ce patru case și un centru comercial au fost distruse, a precizat Gaidai.

La sud și sud-vest de Severodonețk, forțele rusești au tras cu mortiere și artilerie în jurul mai multor așezări, potrivit unei actualizări zilnice a Statului Major General al Ucrainei. Dar acesta a precizat că forțele ucrainene au respins încercările rusești de a avansa spre unele comunități. Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele de pe câmpul de luptă.