BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Rusia suspendă acordul privind exporturile de cereale din Ucraina, după atacurile cu dronă asupra navelor din Marea Neagră

Rusia a suspendat acord mediat de ONU pentru exportul de cereale din porturile ucrainene, după noi atacuri asupra navelor din Marea Neagră, anunță Reuters.

Ministerul rus de externe a declarat că, în urma atacurilor asupra navelor rusești, „partea rusă nu poate garanta siguranța navelor civile de mărfuri uscate care participă la „Inițiativa Mării Negre” și suspendă implementarea acesteia începând de astăzi pentru o perioadă nedeterminată.

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele ucrainene, cu ajutorul dronelor, au atacat navele Flotei Mării Negre din Sevastopol, cel mai mare oraș din Crimeea.

Pe de altă parte, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Andriy Yermak a acuzat sâmbătă Rusia de „șantaj” și de „atacuri teroriste inventate” pe propriul teritoriu, în urma exploziilor produse sâmbătă în peninsula Crimeea.

De la semnarea de către Rusia și Ucraina a Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră, susținută de ONU, în Turcia, la 22 iulie, mai multe milioane de tone de porumb, grâu, produse din floarea-soarelui, orz, rapiță și soia au fost exportate din Ucraina.

Martin Griffiths, șeful ONU pentru ajutor umanitar, declarase abia miercuri că este „relativ optimist” că acordul va fi prelungit după jumătatea lunii noiembrie.