Rusia s-a retras oficial din Tratatul privind forţele armate convenţionale în Europa, acuzând SUA că au subminat situaţia de securitate de după Războiul Rece prin extinderea Alianţei nord-atlantice. SUA și NATO îşi vor suspenda şi ele participarea la tratatul din 1990.
Anunțul a fost făcut de Ministerul de Externe rus.
Rusia s-a retras oficial marţi din tratatul-cheie care limita unele categorii de arme convenţionale, acuzând SUA că au subminat situaţia de securitate de după războiul rece prin extinderea Alianţei nord-atlantice NATO, relatează Reuters. SUA și aliații săi din NATO au notificat marți că își vor suspenda oficial participarea la tratat de pe 7 decembrie.
Ministerul rus de Externe a anunțat încă din luna iunie a acestui an că Moscova se va retrage din Tratatul privind forțele armate convenționale din Europa (CFE) pe 7 noiembrie.
Preşedintele Vladimir Putin a retras oficial Rusia din CFE în mai acest an.
Putin a promulgat pe 29 mai legea care prevede retragerea Rusiei din Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa . Actul normativ fusese adoptat de Duma de Stat (Camera Deputaţilor) a Federaţiei Ruse.
Rusia suspendase din anul 2007 aplicarea acestui tratat, semnat în anul 1990 (şi actualizat în 1999) cu scopul de a preveni ca alianţele militare rivale din timpul Războiului Rece – NATO şi Pactul de la Varşovia – să poată acumula forţe convenţionale suficiente pentru lansarea unei ofensive.
Iar în 2015, la un an după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, Rusia şi-a suspendat, de asemenea, participarea la Grupul consultativ de contact cu privire la CFE.
Tratatul privind forțele armate convenționale din Europa ( CFE ) a fost negociat și încheiat în ultimii ani ai Războiului Rece și a stabilit limite cuprinzătoare pentru categoriile cheie de echipamente militare convenționale din Europa (de la Atlantic la Urali) și a mandatat distrugerea excesului de arme.
Tratatul privind forţele armate convenţionale în Europa (CFE), datând din 1990, la un an de la căderea Zidului Berlinului, a stabilit limite verificabile la unele categorii de echipamente militare convenţionale ce puteau fi desfăşurate de statele NATO, respectiv ale fostului Pact de la Varşovia. Deşi era menit să împiedice oricare dintre tabere să acumuleze forţe pentru o ofensivă împotriva celeilalte, CFE nu se bucura de popularitate la Moscova, întrucât elimina avantajul Uniunii Sovietice în ce priveşte armele convenţionale.
Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa (CFE) a fost considerat la semnarea lui piatra unghiulară a arhitecturii de securitate în Europa, întrucât elimina avantajul cantitativ şi numeric pe care Uniunea Sovietică îl deţinea în privinţa armelor convenţionale, notează EFE, citată de agerpres.ro. Tratatul stabileşte pentru fiecare ţară în parte plafoane cu numărul de tancuri, vehicule blindate, piese de artilerie grea, avioane de luptă şi elicoptere de atac pe care ţările NATO şi cele ale Pactului de la Varşovia (care formal încă exista la momentul semnării tratatului) le pot desfăşura între Atlantic şi Munţii Ural.